Gemeente Winterswijk


Bestickerde afvalcontainers voorlopig nog geleegd


10 januari 2008

Winterswijk - In een persbericht van enkele weken geleden heeft de gemeente aangegeven beschilderde en beplakte afvalcontainers niet meer te zullen ledigen. De gemeente gaat dit juridisch regelen. Tot die tijd zullen beschilderde en beplakte afvalcontainers gewoon nog worden geledigd. Een plaatselijke ondernemer verkoopt stickers voor het beplakken van de afvalcontainers en heeft protest aangetekend tegen het verbod om afvalcontainers te bestickeren en beschilderen. Het college gaat zich over deze kwestie buigen en komt binnenkort met een voorstel naar de raad.

Het college van burgemeester en wethouders: "Het gaat de gemeente niet om betutteling, maar om welgemeende zorg over een ondoordacht idee waar volgens ons het algemeen belang niet mee gediend is. Wij denken dat het overgrote deel van de Winterswijkers niet op dit gebruik (en risico van misbruik) van de containers zit te wachten. Het gaat ons om een goed verzorgde openbare ruimte, waar we gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn. De gemeente werkt hier op allerlei gebied zeer intensief aan."

De gemeente bekijkt wat juridisch de beste manier is om het verbod te regelen: niet meer ledigen of het opleggen van een boete. De gemeente heeft namelijk een wettelijke plicht tot het inzamelen van afval.

Bezwaren
De gemeente heeft verschillende bezwaren tegen het beschilderen en beplakken van haar afvalcontainers. In de eerste plaats zijn de afvalcontainers eigendom van de gemeente en slechts in bruikleen gegeven. Dat geeft bruikleners niet het recht om andermans eigendom zomaar te beschilderen of te beplakken. Het college van burgemeester en wethouders: "Het huren van een auto geeft ook niet het recht om deze over te spuiten."

In de tweede plaats kan het beschilderen of beplakken van de afvalcontainers veroorzaken dat de gegevens die de gemeente zelf met redenen op het deksel van de grote en op de achterzijde van de kleine afvalcontainers heeft aangebracht, niet meer leesbaar zijn. Dat belemmert de administratie en aansturing van het afvalinzamelingsproces.

Verder vindt de gemeente dat het de kwaliteit van het straatbeeld niet ten goede komt wanneer afvalcontainers met allerlei beschilderingen en stickers langs de straat komen te staan. Bovendien begint het dan wellicht met onschuldige beschilderingen en/of stickers met bloemetjes en blaadjes, maar eindigt het met opruiende teksten en/of afbeeldingen. Ook dat vindt de gemeente niet gewenst.

Ook worden de afvalcontainers met grijpers vastgepakt om deze te ledigen. Die grijpers kunnen veroorzaken dat beschilderingen en stickers op de afvalcontainers beschadigen. De gemeente wil daar op geen enkele wijze problemen mee krijgen en de beste garantie daarvoor is om beschilderingen en stickers op haar afvalcontainers te verbieden.

Tot slot moeten afvalcontainers bij verhuizing worden overgedragen aan opvolgende bewoners. Ook dan is het vervelend dat afvalcontainers zijn beschilderd en/of beplakt.