VVD


10-1-2008

Europees veiligheidssysteem tegen foute medicatie

eHealth en patiëntveiligheid: Commissie komt met voorstel voor verbetering patiëntveiligheid naar aanleiding van schriftelijke vragen Toine Manders.

Naar aanleiding van het in Nederland gepubliceerde onderzoek 'HARM', dat aantoonde dat in 30% van de gevallen verkeerde medicijnen of doses werden gebruikt door patiënten, stelde in Manders in mei 2007 vragen aan de Commissie. Bijna 3% van alle ziekenhuisopnames en bijna 6% van de acute opnames waren het gevolg van verkeerde medicatie.

Hierop vroeg hij de Commissie maatregelen te nemen om de patiëntveiligheid te verbeteren. Een van de voorstellen van Manders was om een systeem te ontwikkelen waarbij een effectieve tracering van medicijnen en medische hulpmiddelen van fabrikant tot patiënt mogelijk werd, om zo de verspreiding van eventuele nepmedicijnen of medicijnen buiten de legale distributiekanalen om te kunnen weren. Daarnaast stelde Manders voor om naar Engels voorbeeld een standaardisering van logistieke ketenprocessen in te voeren voor de ziekenhuissystemen van de lidstaten.

Afgelopen 7 januari presenteerde de Commissie een initiatief genaamd 'Lead Markets Initiative for Europe' (LMI). Opvallend is dat met name voor eHealth de Commissie pleit voor de standaardisering en certificering van de ICT-systemen in de gezondheidszorg. De Commissie gaf zelf toe dat de systemen tot dusver niet aan elkaar gekoppeld konden worden.

Manders: "Hopelijk kan er met dit initiatief van de Commissie een begin worden gemaakt met het terugdringen van de foute medicatie. Het is onvoorstelbaar dat met de huidige ICT-middelen nog zoveel fouten worden gemaakt."