NEN


Nieuwbouwwoningen voorbereid op toekomst

In oktober 2007 heeft NEN de NTA 8044 gepubliceerd. Hierin zijn afspraken vastgelegd voor het projecteren, berekenen en realiseren van installatievoorzieningen volgens het Elux-installatieconcept. Nieuwbouwwoningen geïnstalleerd volgens dit concept zijn voorbereid op toekomstige woninggerelateerde ICT-toepassingen en breedbanddiensten.

Voorheen werd de plaats van onder andere schakelaars, lampen en wandcontactdozen alleen bepaald door de locatie van trappen, deuren en ramen, en door de aan een ruimte toegekende woonfunctie. Toenemende digitalisering, automatisering en communicatiemogelijkheden en de gewenste duurzaamheid stellen aanvullende eisen aan installatievoorzieningen.

Garantie voor de toekomst
De NTA 8044 heet voluit 'Technische omschrijving voor het projecteren, berekenen en uitvoeren van installaties volgens het Elux-installatieconcept'. De installatietechnische voorzieningen in de NTA omvatten zowel het energiedistributienet (EDN) als het ICT- en besturingsnet (IBN). Samen vormen ze de elektrische infrastructuur van de woning. Die ondersteunt zowel laagspanningsinstallaties als woninggerelateerde ICT-installatietoepassingen. Het installatieconcept in deze NTA is onafhankelijk van technische ontwikkelingen. Daardoor kan het nu en in de toekomst worden toegepast. Of dat gebeurt, is niet van belang. Ze zijn standaard aanwezig en hoeven niet achteraf te worden gemaakt.

Vragen?
Voor meer informatie over de NTA 8044, of over participatie in deze marktontwikkeling: Ton van Bergeijk, telefoon (015) 2690126, e-mail ton.vanbergeijk@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8044:2007 nl (Norm)