Ter info: SV 2008, nr. 02 inzake de bomen rond het vliegeniersmonument in Zuilen

Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
02 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 9 januari 2008)


Naar aanleiding van signalen van verontruste mensen uit Zuilen, is D66 met omwonenden een kijkje gaan nemen bij het Vliegeniersmonument. Rond dit monument, dat vermoedelijk door vandalisme en achterstallig onderhoud al ernstig beschadigd is, staan vier pronte populieren. Duidelijk is te zien dat de populieren het monument beschadigen.
De populieren en het monument vormen wat D66 betreft een geheel. De bomen horen bij het monument en het monument hoort bij de bomen. Het plaatje van monument en bomen maakt het parkachtige plein mooier en als de bomen moeten verdwijnen is dat een groot verlies.
Voor deze bomen is evenwel een kapvergunning verleend.
Daarom heeft D66 de volgende vragen voor het College:

1. Deelt het College de mening van D66 dat de bomen en het monument één geheel vormen en waardevol zijn voor de aanblik ter plaatse?
2. Waarom vallen deze populieren niet onder de toezegging die het College eerder heeft gedaan naar aanleiding van opdrukkende boomwortels in Lunetten, dat er voorlopig geen bomen worden gekapt vanwege wortelopdruk? Is het College bereid om de kap van deze bomen op te schorten en onder deze toezegging te laten vallen?
3. Is het College bereid om in deze periode van opschorting te bezien welke mogelijkheden er zijn om zowel de bomen als het monument te redden?
4. Het monument is aan grondige renovatie toe. Zijn er mogelijkheden om bij renovatie het monument zodanig te modificeren dat de populieren kunnen blijven staan?
5. Als helder is wat de (on-)mogelijkheden zijn, wil het College dan die mogelijkheden aan de bewoners voorleggen, bijvoorbeeld door middel van een wijkpeiling?
6. Vindt het College ook, gezien de leeftijd en pronte aanwezigheid van de bomen, dat beter met de bewoners gecommuniceerd had moeten worden, bijvoorbeeld door middel van een wijkbericht?
7. Welke rol speelden financiële overwegingen om de kapvergunning te verlenen en alternatieven voor kap niet te bezien? Deelt het College de mening van D66 dat de bomen zodanig beeldbepalend zijn, dat het best mag wat kosten om ze te redden?


---- --