Nieuw-Vlaamse Alliantie


Steeds meer bouwbedrijven geïnteresseerd in overheidsopdrachten sociale woningbouw (10/01/08)

Er begint iets te bewegen op de markt van de sociale woningbouw. Door een overbelasting van de sector en een tekort aan geschoold personeel lopen bepaalde sociale woningbouwprojecten aanzienlijke vertraging op en andere raken zelfs niet gerealiseerd. Sinds kort echter lijken steeds meer aannemers geïnteresseerd en is een stijging van het aantal meldingen op aanbestedingen vast te stellen. Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer ondervroeg minister Keulen over deze kwestie.

Bepaalde aanbestedingen moeten tot driemaal toe worden georganiseerd. Volgens de Bouwunie zou de verhouding tussen de beperkte uitvoeringstermijnen en de daarmee samengaande boetes heel wat kmos weerhouden een offerte in te dienen en ook de langere betalingstermijnen zouden een drempel zijn. De minister spreekt dit tegen en stelt verder dat de overheid net alles doet om snel te betalen.

De resultaten van de sociale woningbouw tonen dat er zich meer aannemers melden op de aanbestedingen. Gino De Craemer is opgetogen over de positieve tendens wat geïnteresseerden in bouwopdrachten van de overheid betreft. Dergelijke opdrachten bieden bedrijven immers een bepaalde zekerheid en zijn vaak interessante projecten met een mooie uitstraling voor het bedrijf. Op korte termijn verwacht de Bouwunie daarenboven een terugval op vlak van appartementen wat hopelijk voor meer ruimte kan zorgen bij bepaalde aannemers.

Volgens Gino De Craemer is het gezien het gebrek aan uitvoerders ook belangrijk om ook nieuwe spelers warm te maken. Wanneer men niet gewoon is te werken voor een overheid, kunnen procedures en langere betalingstermijnen sommigen afschrikken. Bedrijven die reeds betrokken zijn, zijn reeds georganiseerd op vlak van personeelbeleid en financiering terwijl nieuwe spelers zich hier nog op moeten voorbereiden. Gino De Craemer pleit er dan ook voor potentiële spelers te sensibiliseren en te werken aan de bestaande perceptie bij kleinere kmos.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be