Gemeente Montferland

Speech burgemeester

Speech burgemeester gemeente Montferland nieuwjaarsreceptie 2008

Thema: sport&gezondheid

Welkom allemaal in het mooie historische gedeelte van het gemeentehuis op de locatie s-Heerenberg. Dit gedeelte is bij uitstek geschikt voor deze ontvangsten en ik ben dan ook blij u allemaal hier te mogen begroeten in het nieuwe jaar. U bent ontvangen met de prachtige saxofoonklanken van de leerlingen van de Muziekschool Bergh.

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar, op bestuurlijk en organisatorisch gebied, maar vooral ook op het persoonlijk vlak. Ik denk hierbij aan de mensen die met ziekte geconfronteerd werden. En aan degenen die niet meer in ons midden zijn. In het bijzonder denk ik aan ons raadslid Irma Geurts, zij overleed nog maar kort geleden op jonge leeftijd. We missen in haar een zeer betrokken en enthousiast raadslid.

Afgelopen jaar heb ik hier, in deze hal, ook de Commissaris van de Koningin mogen ontvangen, waarna we nog meer mooie plaatsen in onze gemeente hebben bekeken. We hebben het complex Gouden Handen bezocht en het project Meulenvelden.
Vanuit heel Nederland is er aandacht voor dit bijzondere project op een plek centraal in de kern Didam, waar mensen jong en oud kunnen leven. Heel bijzonder is de mogelijke zorg en dienstverlening, die men er kan krijgen, zodat de woningen voor veel mensen geschikt zijn. Een zelfde project wordt komend jaar ontwikkeld in de kern Zeddam.

Gezond oud worden is een mooi streven. De gemeenschap in Montferland heeft gezondheid en sport hoog in het vaandel staan, denk aan alle vrijwilligers die zich hiervoor dagelijks inzetten, op de sportclub op het voetbalveld of in de Montferlandse bossen. En ook de vele sportscholen die onze gemeente rijk is.
De vrijwilligers zijn de smeerolie van onze samenleving, zij zorgen voor de sterke sociale samenhang. Gelukkig hebben we in onze gemeente vele vrijwilligers op allerlei terrein.
De gemeente Montferland ziet op het gebied van sociale samenhang ook een rol weggelegd voor de regio Achterhoek, om zo de sociale cohesie in de Achterhoek te behouden en gezamenlijk oplossingen te zoeken voor knelpunten op het gebied van zorg en welzijn. Ik denk daarbij aan de zorg voor onze jeugd en de leefbaarheid in de kleine kernen in onze gemeente.

Voorafgaand aan de laatste raadsvergadering van 2007 stond ik ook nog even stil bij een bijzondere sportieve prestatie van Jeffrey van den Emden, een zeer getalenteerde judoka. Hij ontving de pluim van de burgemeester voor onder andere het behalen van de titel Europees kampioen voor junioren.

In 2007 is ook een besluit genomen over de definitieve huisvesting van de gemeente Montferland. Groot was de opkomst in Beek bij het debat over de locatie van de huisvesting van de gemeente Montferland. Het besluit is na gedegen discussie genomen, een volledige front-office hier in s-Heerenberg en daarnaast de representatieve functie van dit historische gebouw optimaal benutten. Het ambtelijk apparaat en het dagelijks bestuur zal in Didam worden gehuisvest. Dit jaar zal het bestuur zich verder buigen over het plan van aanpak en het programma van eisen. De dienstverlening aan onze burgers is hierbij het leidende thema.

Ik sprak net al even over de mooie Montferlandse bossen, op 2 december 2007 vond daar de twaalfde editie van de Wincanton Montferland Run plaats. Met deze wedstrijd en vooral door de inzet van talloze vrijwilligers en met name door de directeur van de stichting Wincanton Montferland Run, Carlo Jansen, was Montferland even het middelpunt van de sportwereld. De deelname van Haile Gebrselassie hielp hier natuurlijk aan mee. De wereldrecordhouder op de marathon vestigde een nieuw parcoursrecord (42:36 min).

De fotowedstrijd Lopen in het mooiste decor, waar u hier de fotos van ziet hangen, is uitgeschreven door de Stichting Wincanton Montferland Run samen met dagblad de Gelderlander en de gemeente Montferland. Het zijn allemaal fotos gemaakt tijdens deze Run.
De jury heeft na lang beraad een winnaar uitgekozen, maar ook u kan uw eigen winnaar kiezen. U heeft bij de ingang een stembriefje ontvangen en kan deze onder de foto in het tasje van uw favoriet stoppen. Straks rond 21.00 uur wordt de publieksprijs bekendgemaakt. De drie genomineerden van de professionele jury hangen hier tegenover de kantine en ik mag nu de winnaar bekendmaken.

Tenslotte wil ik u een gezond en sportief 2008 toewensen.

We hebben vanavond voor u nog 2 optredens op het programma staan, straks rond 21.00 uur na de uitreiking van de publieksprijs zal Erik Plageman u vermaken met zijn kijk op 2008.

En nu is het tijd voor nog een winnaar, Laura Loeters uit Didam heeft afgelopen jaar de Liever de Liemerse cultuurprijs gewonnen. Zij zal, onder begeleiding van haar cellist Daniel Brandl, zoals de jury omschreef, haar bijzondere stemgeluid met een frisse interpretatie laten horen.

Ik wens u nog een prettige avond toe!