Gemeente Utrecht

PvdA: trapongeluk niet verwijtbaar

De gemeenteraad besprak donderdag 10 januari in een spoeddebat de conclusies van het Openbaar Ministerie in verband met het trapongeval in augustus 2006. LU, D66 en de VVD hadden dit debat aangevraagd om het handelen van het college, en in het bijzonder van de verantwoordelijk wethouder Giesberts, te bespreken. Hierbij stonden twee vragen centraal. Namelijk of de wethouder op enige wijze schuld heeft aan het ongeluk en of hij in de periode na het ongeluk de raad correct geïnformeerd heeft. In beide gevallen concludeert de PvdA dat der geen sprake is van persoonlijk verwijtbaar handelen van de wethouder. Wat rest is dat er een vreselijk drama heeft plaatsgevonden. Een drama dat wellicht niet had plaatsgevonden als meldingen anders waren opgepakt.

Met betrekking tot de schuldvraag ten aanzien van het trapongeluk zelf moet in de ogen van de PvdA gekeken worden of er sprake is van verkeerd of nalatig handelen door de wethouder zelf. Dit is niet het geval. De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie heeft in een hoorzitting donderdagochtend aangegeven geen strafrechtelijk onderzoek naar de gemeentelijke organisatie te zijn gestart. Het OM heeft tijdens zijn onderzoek niet kunnen constateren dat de gemeentelijke bedrijfsvoering tekort heeft geschoten. Ook de verantwoordelijke ambtenaar die actie had kunnen ondernemen na meldingen over de trap, is volgens het OM niets te verwijten. Dit betekent voor de PvdA dat er ook geen verwijtbare fout of schuld kan worden gelegd bij de wethouder.

De tweede vraag is of de wethouder in de periode na het ongeluk de raad voldoende heeft geïnformeerd. Het antwoord van de PvdA hierop is: ja. De informatie van het Openbaar Ministerie die later een ander licht op de conclusies van het onderzoek van de Commissie Schutte wierp was nieuw, ook voor het college. Er was dus geen sprake van achtergehouden informatie. Ook hier is de PvdA daarom van mening dat het college geen verwijt te maken is.

De motie van wantrouwen tegen wethouder Giesberts die een aantal andere fracties indiende heeft de PvdA dan ook niet gesteund. Raadslid Karin Boudewijns: "Onderzoek van het Openbaar Ministerie wijst uit dat niemand de ramp als persoon te verwijten is. Het is niet anders. Onschuldigen aanwijzen als zondebok verlicht het leed niet."