Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Samen moeten we het doen in 2008

(Speech van Robbert Baruch, vicevoorzitter deelgemeente Feijenoord, op 10 januari 2008 tijdens de nieuwjaarsreceptie in LCC t Klooster / Afrikaanderwijk)

Beste mensen,
Namens de deelraad en het deelgemeentebestuur heet ik u van harte welkom op onze Nieuwjaarsreceptie.

Kansrijk en krachtig
Allereerst wens ik u vanaf deze plaats een kansrijk en krachtig 2008 toe. Fijn dat u bent gekomen en laat zien dat u zich betrokken voelt bij Feijenoord. U vraagt zich natuurlijk af waarom ik hier sta. Dagmar Oudshoorn had hier graag gestaan, maar moet vanwege ziekte helaas verstek laten gaan.

Stilstaan bij Martin Frenk
Voor ik terugblik op het afgelopen jaar en vooruitblik op het jaar wat voor ons ligt, wil ik stil staan bij het overlijden van Martin Frenk. Eind december bereikte ons het bericht dat Martin, deelraadslid voor de PvdA, onverwacht in Frankrijk is overleden. Wij hebben hiervan met verdriet kennis genomen, maar zijn erg dankbaar voor alles wat Martin als raadslid voor de deelgemeente en voor anderen heeft mogen betekenen.

Terugblik op 2007
Gelukkig hebben wij hier in Feijenoord een hoop werk verzet in 2007. Vol trots wil ik u dan ook over een aantal zaken die wij het afgelopen jaar hebben gerealiseerd vertellen.

CJG/ JONG XL Feijenoord
In september was de opening van het grootste Centrum voor Jeugd en Gezin van Nederland: JONG XL/ Feijenoord. Een centrum waar zowel ouders als jongeren terecht kunnen met allerlei vragen rond opvoeden en opgroeien. Professionals kunnen signalen over risicokinderen eerder melden. Het centrum is dus een hele goede schakel bij het bieden van hulp aan ouders, die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Én voor jongeren die worstelen met vragen over bijvoorbeeld schulden of seksualiteit. Daarnaast is dit centrum een schoolvoorbeeld van hoe een goede samenwerking tussen stedelijke diensten en deelgemeentelijke inbreng elkaar kan aanvullen en versterken!

Jongeren Oleanderplein
Ondanks deze goede voorziening kan het natuurlijk toch nog misgaan in de wijk. Een voorbeeld hiervan zijn de vernielingen die door sommige jongeren zijn gepleegd in de nacht van oud op nieuw. Hier ondervindt de hele buurt last van en dat is jammer!

Economie
Op het vlak van de economie hebben we in 2007 ook goede stappen gezet. Zoals de totale aanpak van de Boulevard Zuid. Onze belangrijkste winkelstraat, die klaargemaakt wordt voor de komende decennia. Daarnaast proberen we ook met evenementen meer Rotterdammers over de brug te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de DialoogDrieDaagse in het mooie Afrikaanderpark. Mede dankzij onze actieve deelraad is dit initiatief ontstaan voor alle Feijenoorders en overige Rotterdammers.

Verantwoordingsdag
Wij als deelgemeente hechten natuurlijk ook waarde aan wat de bewoners te zeggen hebben. Daarom hebben wij in 2007 voor het eerst een Verantwoordingsdag georganiseerd. Dit was een bewuste sprong in het diepe, maar het proberen zeker waard.

Samenwerking deelgemeente en stad
Ook met de stad hebben wij in 2007 goed samengewerkt. Zo zijn wij, samen met het College, bezig om onze wijken op (onder andere) sociaal gebied aanzienlijk te verbeteren. Door middel van een zogenoemde wijkactieprogramma sociaal hebben wij nu voor de wijk Feijenoord een plan gemaakt om stevig in te zetten op het bestrijden van de armoede, het versterken van de sociale cohesie, het terugdringen van huiselijk geweld en het kindvriendelijker maken van de wijk. Wij streven er naar om voor alle wijken van onze deelgemeente een sociaal actie programma te gaan maken!

Valentijnsactie
Een ludieke actie om de armoede in onze deelgemeente onder de aandacht te brengen was onze Valentijnsactie. Het gehele dagelijks bestuur heeft zich samen met bewoners op 14 februari ingezet om voedselpakketten samen te stellen voor de voedselbank. Ook in 2008 kunt u een ludieke Valentijnsactie verwachten!

Ouderen bewegen
Maar laten we onze ouderen niet vergeten: we zijn in 2007 een geweldig sportinitiatief in Hillesluis begonnen, waar ouderen op speeltoestellen bewegen. Het eerste voorbeeld in Rotterdam gaat snel een vervolg krijgen in onze deelgemeenten, maar ook elders in Rotterdam en daarbuiten.

Woningbouwcorporaties
Een andere samenwerking hebben we met de woningbouwcorporaties en dat leidt soms tot creatieve pareltjes, waar we ook aandacht voor moeten krijgen. Twee voorbeelden: De Peperklip, die vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde, maakt hoogtijdagen door. Er werd een maand lang feest gevierd en Vestia liet de bewoners enige tijd gratis internetten. Van de week nog, kwam in de persoonshal Evert de Inbreker uitleggen hoe je stiekem een huis binnenkomt, en hoe je je daartegen moet beveiligen.

Vogelaarwijken en Pact op Zuid
De samenwerking met de corporaties is belangrijk; al is het maar omdat we met gezamenlijke aanpakken als de Vogelaarwijken en het Pact op Zuid aan elkaar gebakken zitten. Dit zijn belangrijke en goede impulsen voor Feijenoord. We zijn blij dat we hiermee onze deelgemeente op een aantal gebieden flink kunnen verbeteren. Maar dan wel met de eigen bewoners: uiteindelijk doen we (al die partners en investeerders) het vóór maar ook sámen met bewoners.

Dat brengt mij meteen op de vooruitblik naar 2008. Een jaar waarin een hoop gaat gebeuren.

Reorganisatie en gebiedsgericht werken
Zo wordt, om te beginnen, onze reorganisatie nu afgerond. Met deze reorganisatie hebben wij de ambitie om onze deelgemeente in te richten naar voorbeeld van gebiedsgericht werken voor een belangrijk deel gerealiseerd. Gebiedsgericht werken houdt in dat de vragen en problemen van het gebied het uitgangspunt zijn. Gebiedsgericht werken zorgt ervoor dat wij nog meer in samenwerking met stedelijke en lokale partners een gezamenlijke en integrale aanpak van de wijken kunnen en moeten realiseren. Ook de gebiedsafspraken die in dit kader zijn opgesteld, leveren hieraan een belangrijke bijdrage.

Zichtbaarder en actiever
De deelgemeente is straks nog zichtbaarder en actiever in het gebied aanwezig. Als u ons nodig heeft; spreek ons aan, bel ons op. En lukt het niet meteen om ons aan de lijn te krijgen, probeert u het dan nog een keer; wij zijn er voor u!

Dank aan ambtenaren
Dank aan onze medewerkers die zich tijdens deze reorganisatie nog steeds inzetten om de goede dingen en de dingen goed te doen.

Twee stappen achteruit, om vervolgens weer drie vooruit te zetten. Dáár gaat het om!

Stoomschip Rotterdam
We kijken wij natuurlijk uit naar de komst van het stoomschip Rotterdam, dat zal aanmeren aan de kade van Katendrecht. De komst van de ss Rotterdam is belangrijk voor de economie en voor de werkgelegenheid in de deelgemeente en biedt kansen om mensen (ook van de overkant van de rivier) naar Feijenoord te krijgen.

Kindvriendelijke wijk Feijenoord
In Feijenoord gaan we aan de slag om de wijk kindvriendelijker te maken. Dit doen we niet alleen door middel van een aantal fysieke ingrepen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van speeltoestelllen, maar ook door extra activiteiten voor jongeren te organiseren. Zo komt er een Cruijffcourt waar jongeren samen kunnen voetballen.

Samenwerking
Ook het jaar 2008 zal er eentje zijn van samenwerking!

Samen doen we het
We zullen problemen benoemen. En we gaan, voor zover dat in onze mogelijkheden ligt, er wat aan doen. Samen met de Coolsingel, politie, Roteb, Werf Feijenoord, bewonersorganisaties en Stadstoezicht. Maar ook samen met de jongeren die vernielingen hebben gepleegd want het zijn ónze jongeren! En hopelijk samen met de burgemeester. Ondanks het feit dat zijn grootste prioriteit voor dit jaar het weghalen van kauwgom is. Kortom: samen één Rotterdam, één Feijenoord!