LTO Noord


Afronding project Paarlen voor de Zwijnen

Het project Paarlen voor de Zwijnen is eind 2007 afgerond. LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Dierenbescherming hebben met Kunstenaars & Co en Kunst en Cultuur Noord-Holland het project opgezet en uitgevoerd. Kunstenaars en industrieel vormgevers kregen de opdracht materialen te ontwerpen die tegemoetkomen aan de behoeften van varkens om te wroeten.

Het uiteindelijke doel van het project was dat uit een aantal ontwerprondes uiteindelijk vijf ideeën overbleven:
* Piggy Wiggy; de wipwap voor varkens;

* Piggy Toys; eetbare speeltjes in verschillende vormen en kleuren aan een koord of ketting;

* Toverbal; een kegelvorm bestaande uit eetbare, afbreekbare lagen;
* Pig Roulette; een wroetautomaat met daarin een spelelement voor varkens;

* Wroezelaar; cilinders met daarin materialen die interessant zijn voor het varken, bijvoorbeeld touw.

Deze ontwerpen hebben in 2007 grote media-aandacht ontvangen. De Pig Roulette en de Wroezelaar zijn samen met marktpartijen doorontwikkeld tot prototypes. Deze zijn gepresenteerd op de Landbouwvakbeurs in Den Bosch en zullen binnenkort getest gaan worden in de praktijk. Ook de Piggy Wiggy is inmiddels opgepakt door een marktpartij en wordt doorontwikkeld naar een praktisch toepasbaar ontwerp. Voor de Piggy Toys en de Toverbal is extra onderzoek naar eetbare materialen nodig.

Gedurende het project heeft een filmploeg het proces gevolgd. Het traject vanaf het werven van de kunstenaars, tot de presentatie van de definitieve ontwerpen staat vastgelegd op DVD. De 12 minuten durende film geeft een helder beeld van het project en is te downloaden via de websites van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Op 9 januari hebben de projectpartners de film gepresenteerd aan dhr. van der Zande van het Ministerie van LNV.