Technische Universiteit Delft

60e Vakantiecursus toont duurzame oplossingen drinkwaterproblemen Afrika

Technische primeurs als zeewaterontzilting met behulp van windmolens en zonnecellen, maar ook eenvoudige aardewerk filters die vuil water kunnen zuiveren. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen tijdens de 60e Vakantiecursus in Drinkwatervoorziening, Riolering en Afvalwaterbehandeling op vrijdag 11 januari 2008 in Delft. Ook zullen Nederlandse waterbedrijven laten zien wat ze al doen aan de waterproblemen in Afrika, en wat er nog meer mogelijk is als de overheid dit ondersteunt. Thema van deze jubileum-Vakantiecursus is 'Water and Sanitation for All'.

Levensverwachting Andorra-Swaziland 83-29. Met dit schrijnende voorbeeld over de grote verschillen in levensverwachting tussen een rijk Europees land en een arm Afrikaans land, opende premier Balkenende op 1 november jl het Lustrumcongres van de TU Delft over 'Sustainable solutions for Africa'. Tijdens de slotsessie van het congres concludeerde bestuursvoorzitter Van Luijk dat de TU Delft de opdracht heeft om duurzame oplossingen te ontwikkelen om daadwerkelijk het leven in arme landen te verbeteren. Wat studenten en onderzoekers van de TU Delft al bereikt hebben bij de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de waterproblemen van Afrika zal toegelicht worden tijdens de 60e Vakantiecursus in Delft.

Mystery Guest
Tijdens de slotsessie zal Dr. Bartram van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) ingaan op de vraag wat er in internationaal verband nog meer moet gebeuren om de armoede en de kindersterfte uit te bannen. Een 'mystery guest' zal ten slotte een inspirerend voorbeeld geven hoe succesvol Afrikaans ondernemerschap werkgelegenheid kan creëren en de 'hulpverslaving' kan doorbreken.

Vakantiecursus
De Vakantiecursus is hét jaarlijkse congres in de Nederlandse waterwereld en wordt georganiseerd door de sectie Gezondheidstechniek van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (TU Delft) in samenwerking met VEWIN, KVWN, RIVM, Kiwa, NVA, RIONED, RIZA and STOWA.

Meer informatie
Voor het complete programma, zie www.watermanagement.tudelft.nl/vakantiecursus. Contactpersonen: Tonny Schuit, 015 - 278 4946, a.d.schuit@tudelft.nl of Mieke Hubert, 015 - 278 3347, m.a.j.hubert@tudelft.nl