klerkx: "makelen en schalen in de nederlandse agrarische kennisinfrastructuur" Ir. L.W.A. (Laurens) Klerkx: "Makelen en schalen in de Nederlandse agrarische kennisinfrastructuur"

11 jan 2008 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. C. Leeuwis (Communicatie en innovatiestudies)

Net als in veel andere maatschappelijke sectoren zijn ook landbouwkundig onderzoek en voorlichting de afgelopen jaren geprivatiseerd. In dit onderzoek worden een aantal gevolgen hiervan op een rijtje gezet. Waar onderzoek, voorlichting en onderwijs vroeger soepel met elkaar samenwerkten, zijn er na de privatisering allerlei breuklijnen ontstaan. De vroegere partners concurreren nu met elkaar, zoeken elkaar niet meer vanzelf op, en zijn minder geneigd om vrijelijk informatie uit te wisselen. Het was allemaal bedoeld om de kennisinfrastructuur 'vraaggestuurd' te maken, maar dit blijkt niet vanzelf te gaan. Omdat de vraagzijde (boeren, overheid) en aanbodzijde (onderzoek, adviseurs) in de ontstane markt elkaar niet goed konden vinden, zijn er allerlei nieuwe âmakelaars en schakelaarsâ in dit 'gat in de markt' gesprongen om de nodige smeerolie te verschaffen. Ze blijken een belangrijke katalyserende functie te vervullen, door te verhelderen wat iemand wil weten, wie daarop het beste antwoord zou kunnen geven, en het faciliteren van de samenwerking in het innovatie proces. Maar een probleem is dat veel van dit werk tamelijk onzichtbaar is, en dat het dus lastig is om deze functie duurzaam gefinancierd te krijgen.

Titel Proefschrift: ""Matching demand and supply in the Dutch agricultural knowledge infrastructure. The emergence and embedding of new intermediaries in an agricultural innovation system in transition"

Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie