Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

11 januari: PBF-symposium neuromusculaire ziekten

Ieder jaar in januari houdt het ISNO het Prinses Beatrix Fonds symposium neuromusculaire ziekten. Het symposium is vooral bedoeld voor neurologen en revalidatieartsen. Het symposium op 11 januari heeft als titel Denken en doen. Vooral de vragen uit de dagelijkse praktijk staan centraal.

Het symposium is bedoeld voor neurologen, revalidatie-artsen, kinderartsen, (klinisch) genetici en nadrukkelijk ook voor artsen in opleiding tot één van deze specialisaties.

Het eerste deel van het symposium staat in het teken van denken over diagnostische problemen. Wanneer moet bij een sensibele polyneuropathie ook gedacht worden aan de ataxie van Friedreich? Is een afwijkende laboratorium-bevinding ook echt de oorzaak van de polyneuropathie bij deze patiënt?
Een ptosis, waar moet ook al weer aan worden gedacht en welke diagnostiek moet worden verricht?
Is dat verhoogde CK een teken van rhabdomyolyse of is er iets anders aan de hand?

Het tweede deel van de dag gaat vooral in op zaken die we kunnen doen voor een patiënt met een neuromusculaire aandoening. Er zijn inmiddels diverse nieuwe immunomodulerende middelen beschikbaar, maar welke middelen kunnen worden ingezet bij de behandeling van patiënten met een neuromusculaire ziekte? Heeft het zin om te trainen bij spierziekten, en moet een patiënt verwezen worden voor een (specifiek) oefenprogramma? Over dit laatste onderwerp zullen twee prominente sprekers met elkaar de degens kruisen tijdens een publieke discussie.

Zoals ieder jaar is de uitreiking van de Prinses Beatrix Fonds-jaarprijs een vast onderdeel van de cursus, gevolgd door een boeiende lezing door de prijswinnaar.

De dag wordt afgesloten met de altijd zeer gewaardeerde spier-zenuwquiz, waarin u de pas opgedane kennis in de praktijk kunt brengen. Stemkastjes worden bij alle voordrachten gebruikt, zodat u actief kunt deelnemen en uw eigen mening kan toetsen aan die van uw collega's.
14 december 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400