Universiteit van Amsterdam

United Nations International Student Conference of Amsterdam

UNISCA 2007/2008

Internationale topstudenten nemen politieke toekomst planeet onder de loep

Kan de VN het voortouw nemen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen of zullen - net als vorige maand in Bali - de Verenigde Staten duurzame veranderingen in de weg staan? Kan de VN cybercrime bestrijden en is China bereid tot concessies over Tibet met de naderende Olympische Spelen? Deze en andere vragen rond actuele wereldthema's staan centraal tijdens de 11e editie van de United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA), een simulatie van een Verenigde Naties-conferentie, die plaatsvindt van vrijdag 11 tot en met vrijdag 18 januari in de Rode Hoed en de conferentiezalen van de Bazel (Amsterdam).

Meer dan 250 internationale topstudenten van zes continenten doen mee aan de conferentie. Deze jonge, getalenteerde academici werken als een denktank samen aan de politieke toekomst van de planeet. Zij discussiëren vanuit het politieke perspectief van het te vertegenwoordigen land en proberen creatieve oplossingen aan te dragen voor actuele problemen.

Tijdens de opening van de conferentie zullen prominente gastsprekers, onder wie Lousewies van der Laan (voormalig Europees Parlementslid), drs. D. Leurdijk (VN-deskundige) en Lodewijk Asscher (loco-burgemeester van Amsterdam), een aantal onderwerpen nader belichten. Op donderdag 17 januari worden belangrijke uitspraken verwacht over thema's als Peace & Security, Global Crime, Cultural Diversity, ECOSOC en Sustainable Development. De deelnemers aan de conferentie, afkomstig van universiteiten uit onder andere de Verenigde Staten, China, Kongo, Noorwegen, Mexico, Turkije, Australië, Rusland en natuurlijk Nederland, zullen pas stoppen bij een consensus. De vooraanstaande experts Cees Hamelink (voormalig persoonlijk adviseur van Kofi Annan), prof. dr. ir. Louise Fresco (voormalig adjunct-directeur-generaal op het landbouwdepartement van de VN in Rome, nu universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling) en Maurits Cohen (directeur van War Trauma Foundation) nemen op vrijdag 18 januari tijdens het Ronde Tafel-debat de resultaten van de conferentie onder de loep.

UNISCA is een initiatief van studenten van de Universiteit van Amsterdam. De resoluties worden gebundeld en naar betrokken VN-ambtenaren gestuurd waaronder de permanente Nederlandse VN-vertegenwoordiging in New York en Genève.