Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

8 januari 2008
Academische gemeenschap staat centraal op 32ste verjaardag Dies Natalis Maastricht University op 11 januari 2008

De 32ste Diesviering van Maastricht University op vrijdag 11 januari staat in het teken van de academische gemeenschap. Die gemeenschap bestaat bij de gratie van het academisch debat: uitwisseling van ideeën en gedachten tussen verschillende disciplines. Die brede kennisuitwisseling begint al bij het ochtendprogramma: dan presenteren veertien talentvolle wetenschappers hun onderzoek aan een breed publiek. Iedereen die geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderzoek is van harte welkom. Ook op voorhand kunnen belangstellenden al kennismaken met deze onderzoekstalenten: op de website www.unimaas.nl/dies2008 vertellen zij wat de academische gemeenschap voor hun persoonlijk betekent.

Om 15.30 uur gaat de officiële academische zitting van start. Na de openingsrede `Universiteit Maastricht: een volwaardige academische gemeenschap' door Rector Magnificus prof.mr. Gerard Mols wordt de jaarlijkse Diesrede dit jaar verzorgd door prof.dr. Guido de Wert, hoogleraar Biomedische ethiek aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. De titel van zijn rede luidt: `Het transparante embryo. Ethiek en politiek van pre-implantatie genetische diagnostiek'. Vervolgens spreekt mr.drs. Katja Lubina van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid over de lange en late schaduw van de Tweede Wereldoorlog op de huidige kunstmarkt.

Op deze 32ste verjaardag van de universiteit wordt ook de nieuwe profilering met bijbehorende vernieuwing van de huisstijl gepresenteerd. Uitgangspunt voor de communicatiestrategie is het consequent en eenduidig neerzetten waar de universiteit inhoudelijk voor staat. Na een brede oriëntatie onder medewerkers, studenten en externe relaties is de volgende profileringstekst vastgesteld: Leading in Learning Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university. Bij dit internationale profiel past ook een internationale naam: daarom wordt vanaf nu alleen nog de naam Maastricht University gevoerd. Tegelijk met de nieuwe profilering is ook de huisstijl nieuw leven ingeblazen. Het belangrijkste element, de twee driehoeken met UM erin die samen met het woordmerk (Maastricht University) het logo vormen, is nog steeds de basis.

Traditioneel worden op de Dies Natalis ook prijzen uitgereikt. Na de bekendmaking van de Onderwijsprijs 2007 voor een bijzondere bijdrage aan het onderwijs van Maastricht University ontvangen zes afgestudeerden de studentprijzen 2007 voor de beste afstudeerscriptie namens de Stichting Wetenschapsbeoefening UM: Marijntje Thijssen (Health, Medicine and Life Sciences), Jordi Heijman (Humanities and Sciences), Florian van Wanroij (Cultuur- en
Maatschappijwetenschappen), Werner Martin Boer (Rechtsgeleerdheid), Martin Frost (Psychologie) en Stephanie Deutschmann (Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde).

Ook in muzikaal opzicht wordt een verjaardag gevierd: het Universiteitsorkest dat de Diesviering opluistert onder leiding van dirigent Raymond Spons viert in 2008 zijn dertigjarig bestaan. Het orkest werd in 1978 opgericht door enkele enthousiaste amateur-musici, medewerkers van de universiteit en de harpiste Phia Berghout. Van een klein ensemble, aanvankelijk onder leiding van Jo Juda, is het uitgegroeid tot een internationaal, bijna voltallig symfonieorkest. De leden zijn over het algemeen docent, medewerker of student aan de Universiteit Maastricht of de Hogeschool Zuyd. Het repertoire bestaat uit symfonische muziek van barok (Bach, Handel) tot redelijk modern (Borodin, Stravinsky) en zelfs recente filmmuziek.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de Dies Natalis bij te wonen. Voor aanmelding en nadere informatie: neem contact op met Caroline Roulaux, afdeling Communicatie & Relatiebeheer, tel 043 388 5229 of 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl.
Kijk voor meer informatie op de website: www.unimaas.nl/dies2008. De teksten van de redes worden na afloop van de academische zitting in boekvorm uitgereikt. Voor degenen die niet op de viering aanwezig kunnen zijn, zijn exemplaren van deze uitgave vanaf 13 januari beschikbaar.
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.