VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 9 januari 2008

2008/003/JS

AWBZ: nieuwe focus en het dilemma van solidariteit

Op 11 en 12 januari organiseren VUmc en het Kenniscentrum Historie Zorgverzekeraars het congres Volksverzekering en de vrije markt . Sprekers buigen zich over heden en verleden van de zorgverzekering in Nederland en Duitsland. Centraal tijdens dit congres staat de modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), die de dure zorg dekt. Overleeft de AWBZ de veranderende maatschappelijke solidariteit die aan deze regeling ten grondslag ligt?

Tijdens het congres Volksverzekering en de vrije markt komen drie thema s aan de orde: ziektekostenverzekering, wettelijke regeling van zware medische risico s door AWBZ en Pflegeversicherung en regeling van het ongevallenrisico. Deskundigen uit wetenschap, verzekeringsbranche en de overheid zullen ingaan op de historische ontwikkeling van de verzekering van zorg in Nederland en Duitsland. Kunnen er conclusies worden verbonden aan de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen?

Speciale aandacht is er voor de AWBZ. Nu de basisverzekering curatieve zorg is ingevoerd en de kinderziektes lijken overwonnen, kan de aandacht voluit worden gericht op de modernisering van de AWBZ. Echter dit vernieuwingsdenken kan een onvermoed en onbedoeld effect hebben. De angel is namelijk de verhouding van lage kosten ten opzichte van een verminderde solidariteit. Dit blijkt uit de studie Tussen volksverzekering en vrije markt. Verzekering van zorg op het snijvlak van sociale verzekering en gezondheidszorg 1880-2006, waarin de historische processen en het actuele denken over zorg en sociale zekerheid worden beschreven. De studie wordt op dit congres gepresenteerd.

De herverdeling van verstrekkingen en voorzieningen over AWBZ en WMO bieden van uit historisch perspectief een goede oplossing voor de verwachte kostenstijgingen in de gezondheidszorg. Overheid, verzekeraars en consumentenorganisaties moeten daarbij wel hun verantwoordelijkheid nemen voor de correcte collectieve verdeling van zorg en middelen. Bekende sprekers zullen zich over deze vragen buigen.

Het Kenniscentrum Historie Zorgverzekeraars is in 2002 opgericht door de afdeling Metamedia van VUmc en de Stichting Historie Ziekenfondswezen met steun van Zorgverzekeraars en de Stichting Centraal Fonds RVVZ, nu bekend als Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Het centrum doet onderzoek naar de geschiedenis van structuur en financiering van de Nederlandse gezondheidszorg en is een documentatiecentrum met bibliotheek en archiefcollecties op dit gebied.

Noot voor de redactie

Journalisten zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan het congres. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (