Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sterkste Corus Schaaktoernooi aller tijden gaat vrijdag van start

Op vrijdag 11 januari gaat het Corus Schaaktoernooi 2008 van start. Dit toernooi kan zonder overdrijven het sterkste Corus Schaaktoernooi aller tijden worden genoemd. Elf spelers behoren op dit moment tot de top vijftien van de wereld. Onder hen zijn de huidige wereldkampioen Viswanathan Anand en zijn twee voorgangers Vladimir Kramnik en Veselin Topalov. Loek van Wely mag in de hoofdgroep de Nederlandse kleuren verdedigen.

Ook de B-groep en de C-groep mogen er zijn. Menig toernooi zou trots zijn op een dergelijke groep als hoofdattractie. In deze groepen zien we vele Nederlandse topsspelers aan het werk. Daarnaast is er een eregroep met de oudwinnaars Jan Timman, Viktor Korchnoi, Lajos Portisch en Ljubomir Ljubojevic.

De opening van het toernooi vindt plaats op vrijdag 11 januari, de grootmeestergroepen gaan op zaterdag 12 januari van start. De eerste amateurgroep, de weekendvierkampen, beginnen reeds op vrijdag 11 januari.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite van het Corus Schaaktoernooi.

---

Laatste kans deelname NK Studenten voor teams in februari 2008

Op zaterdag 16 en zondag 17 februari 2008 zal in Nijmegen het derde officiële Nederlands Kampioenschap voor Studententeams, de Royal Haskoning Chess Challenge 2008, worden georganiseerd. Het kampioenschap is gepland in februari in verband met het WK voor Studenten in maart. De hoofdsponsor van het NK is opnieuw Royal Haskoning.
Aan de Royal Haskoning Chess Challenge kunnen 16 teams van vier spelers deelnemen. Alleen de sterkste vier teams plaatsen zich voor de zondag.
Aan de finalisten wordt een overnachting op zaterdag aangeboden in het Belvoir Hotel in Nijmegen. Dit viersterrenhotel ligt vlak naast het gebouw van Royal Haskoning.

Een team bestaat uit vier spelers die zijn ingeschreven als student aan een onderwijsinstelling in een en dezelfde studentenstad. De deelnemers dienen geboren te zijn tussen 1 januari 1980 en 31 december 1990. De opstelling van een team bestaat uit vier spelers met minimaal één vrouw en minimaal één man. Het inschrijfgeld per team is EUR 40,-. Voor de finalisten op 17 februari is het volgende prijzengeld beschikbaar per team:

1e prijs: EUR 1.000, 2e prijs: EUR 600, 3e prijs: EUR 300, 4e prijs: EUR 100.
Het winnende team ontvangt tevens een verzorgde uitzending naar de WK Studenten (3-11 maart 2008) in Novokuznetzk, Rusland.

Aanmelden kan door uiterlijk 10 januari 2008 het digitale aanmeldformulier op de toernooisite in te vullen. Mocht de opstelling nog niet helemaal rond zijn, dan is dat geen probleem. Geef in ieder geval aan dat er een team komt.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Eric van Breugel op het bondsbureau van de KNSB: 023-5254025.
Alle verdere informatie is te vinden op de toernooisite www.schaakbond.nl/chess-challenge.

---

Gary Kasparov op vrijdag 11 januari bij VPRO Wintergasten

Gary Kasparov is op vrijdag 11 januari te gast in het VPRO-programma Wintergasten. In deze serie interviews spreekt journalist Joris Luijendijk met gasten uit het buitenland. Het gesprek wordt gevoerd aan de hand van film- en televisiefragmenten die door de gast zijn uitgekozen.

Kasparov is in 2005 gestopt als schaker en is sindsdien in de Russische politiek actief. Hij is tegenwoordig buiten Rusland een veel gevraagd spreker. Luijendijk zal met hem hebben over schaken, politiek en over hoezeer het leven op schaken lijkt. Dat laatste thema was het onderwerp van het boek dat Kasparov in 2007 publiceerde.

De uitzending vindt plaats op vrijdag 11 januari, vanaf 20.25 uur op Nederland 2. Het programma wordt herhaald op zaterdag 19 januari vanaf 13.40 uur, eveneens op Nederland 2. Voor meer informatie kunt u op de site van de VPRO kijken.

---