Ingezonden persbericht


Wethouder Eerdmans maakt kennis met het Technasium van 't Hooghe Landt

Op vrijdag 11 januari woont de wethouder van Onderwijs, mevrouw G. Eerdmans, de presentaties bij van de opdracht die brugklassers van 't Hooghe Landt uitgevoerd hebben in het kader van het Technasium. Ook zal de directeur van Dierenpark Amersfoort, de heer P. Kuipers, aanwezig zijn.

Wat houdt het Technasium in?
Naast de al bestaande pijlers in het beleid van 't Hooghe Landt, cultuur en maatschappelijke stages, is er een derde bjgekomen: versterkt bèta-onderwijs. De belangrijkste kenmerken van het Technasium zijn : Het vak Ontwerpen en Onderzoeken staat centraal. Leerlingen krijgen voor dit vak opdrachten in projectvorm. Die opdrachten zijn altijd "echt" : gebaseerd op werkelijke vraagstukken of problemen bij bedrijven. Zij zijn ook gekoppeld aan een beroep. Zowel het bedrijf als de beroepsbeoefenaar zijn actief betrokken bij het opstellen en verstrekken van de opdracht en bij de beoordeling. De leerlingen werken in kleine groepen intensief aan het project: 6 uur per week gedurende 7 weken, uitmondend in een presentatie aan de opdrachtgever.

De eerste opdracht was direct uitnodigend en aansprekend: het ontwerpen van een nieuw dierenverblijf in opdracht van en bestemd voor Dierenpark Amersfoort. 55 leerlingen, van wie 18 meisjes, hebben 7 weken lang in groepen eerst onderzoek gedaan en vervolgens een prachtige leefomgeving ontworpen!

foto

Later in het schooljaar volgt een tweede opdracht. Leerlingen die dan naar 2 Vwo gaan, komen in een Technasiumstroom. Gezien de tijdsinvestering zullen de leerlingen het onderwijsprogramma, dat intact blijft, deels versneld volgen. Leerlingen die de VMBO t- of Havorichting volgen, kunnen het vak Extra Exact volgen, een combinatie van wiskunde en natuur-scheikunde.


---