Provincie Zeeland

Persberichten

10-01-2008: Veerboot Maxima morgen terug in de vaart

De reparatie van de Prinses Maxima is gereed. Morgen wordt de boot weer ingezet voor de veerdienst Vlissingen-Breskens.

De Prinses Maxima is sinds drie weken uit de vaart. Net voor de kerstvakantie, op 21 december, liep de veerboot door een dichte mist flinke schade op en moest voor reparatie uit de vaart genomen worden. Het moment kwam uiterst ongelegen, omdat de Prins Willem Alexander als gevolg van groot onderhoud op dat moment ook uit de vaart was.

Gedeputeerde Van Heukelom: " Het is buitengewoon vervelend dat juist tijdens het groot onderhoud van de Prins Willem Alexander de Prinses Maxima een schade heeft gevaren die niet onder water te repareren was. Vooral in de afgelopen week heeft dat geleid tot een grote overlast voor de reizigers, hetgeen wij ten zeerste betreuren. Wij hebben dan ook alle begrip voor de teleurstelling en boosheid van de mensen, die de dupe zijn geworden van de ontstane situatie." Vanochtend was de heer Van Heukelom de hele ochtend in Breskens om de mensen te woord te staan, naar ze te luisteren. Hij heeft de ontstane situatie toegelicht en verteld wat de provincie gedaan heeft en vooral wat zij gaat doen.

Toen de Prinses Maxima uitviel, is gezocht naar een snelle maar vooral ook adequate en dus verantwoorde, veilige oplossing voor de situatie. Allereerst is er verantwoord en veilig vervoer geregeld door bussen in te zetten van Vlissingen naar Breskens en omgekeerd. Vervolgens is onmiddellijk bekeken of de veerboot snel gerepareerd kon worden. Er was echter geen geschikt dok beschikbaar. Er waren uitsluitend drijvende dokken beschikbaar, in Hansweert en in de Schelde. De SWATH-schepen, waarvoor speciale dokstoelen zijn ontworpen, zijn echter niet geschikt voor dokking in een drijvend dok. Bij reparatie bleek de schade ook nog eens flink tegen te vallen. Er is vervolgens alles op alles gezet om de veerboot toch zo snel als mogelijk te repareren en terug in de vaart te brengen. Gelet op de unieke situatie hebben Veolia en de Provincie Zeeland samen besloten de maand- en jaarabonnementhouders financieel te compenseren.

Morgen zal in de vergadering van Provinciale staten uitvoerig worden ingegaan op de ontastane situatie rondom de Fast Ferries. Het college heeft vanmiddag een brief aan provinciale staten gezonden om uitleg van zaken te geven. Deze brief is via de website www.zeeland.nl te downloaden.

10 januari 2008, Annick Creemers, (0118) 631361, persberichtnummer 206