GroenLinks

GroenLinks wil actie Aboutaleb tegen armoede onder 65-plussers

11 januari 2008

Staatssecretaris Aboutaleb moet ervoor zorgen dat 65-plussers niet in de bijstand terecht komen. Honderdduizenden ouderen in Nederland hebben een te lage AOW-uitkering omdat zij een deel van hun leven in het buitenland hebben gewoond. Zij moeten nu aankloppen bij de sociale dienst om hun AOW te laten aanvullen tot bijstandsniveau. Het gaat om grote groepen Surinamers, Marokkanen en Turken, maar ook om Nederlanders die een paar jaar in het buitenland hebben gewoond en gewerkt. Ineke van Gent roept Aboutaleb op om de regels zo te versoepelen, dat deze bejaarden niet worden afgescheept met een uitkering op het absolute minimum. Ook roept zij de fracties van CDA en PvdA op om hun belofte na te komen dat er iets moet gebeuren voor de grote groep Surinamers met een onvolledige AOW-uitkering.
Tienduizenden ouderen krijgen te lage uitkering
Onlangs constateerde het SCP dat de armoede onder ouderen is gedaald. Grote uitzondering zijn echter migrantenouderen zoals Surinamers, Marokkanen en Turken. Omdat zij niet van hun vijftiende tot hun vijfenzestigste non-stop in Nederland hebben gewoond, krijgen zij geen volledige AOW-uitkering: ieder gemist jaar levert een korting op van 2 procent op de AOW. Ouderen die door deze regeling onder het bestaansminimum zakken, moeten eerst hun spaargeld opmaken en hun huis opeten. Pas daarna krijgen zij een aanvulling van de gemeente, maar nooit meer dan bijstandsniveau. GroenLinks vindt dat ouderen niet moeten worden afgescheept met een bijstandsuitkering, waarbij eerst al het spaargeld moet worden opgemaakt.

Speciale regeling voor Surinamers
Veel Surinamers die nu 65 worden, zijn onaangenaam verrast doordat zij honderden euros minder AOW krijgen dan zij hadden verwacht. Als oud-Rijksgenoten rekenden zij erop dat zij als Nederlanders behandeld zouden worden en dus een volledige AOW-uitkering zouden krijgen. De informatievoorziening hierover door de Nederlandse overheid schoot ook fors tekort. Daarom wil GroenLinks dat Aboutaleb met een tegenmoetkoming komt voor ouderen die een deel van hun leven in Suriname hebben gewoond.

Vijftig jaar sparen niet meer van deze tijd
Niet alleen voor Surinamers moet er een tegenmoetkoming komen. Sowieso vindt GroenLinks dat een opbouwperiode van vijftig jaar niet meer van deze tijd is. Mensen die voor hun werk of studie een paar jaar in het buitenland verblijven, vallen nu massaal buiten de boot. Daarom moet, als het aan GroenLinks ligt, de opbouwperiode worden teruggebracht van vijftig naar veertig jaar.

Volgende week donderdag is er in de Tweede Kamer een debat mensen met een onvolledige AOW. Daar zal Ineke van Gent bovenstaande voorstellen inbrengen.
---