Waterschap Roer & Overmaas


Maastricht benut schoon regenwater

Volkstuindercomplex Maastricht benut schoon regenwater

Inspirerend voorbeeld subsidiemogelijkheid particulieren

Het waterschap Roer en Overmaas stelt sinds kort subsidie beschikbaar aan gemeenten en particulieren voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Het voordeel van de afkoppeling is dat het schone regenwater niet vermengd raakt met het vuile rioolwater. De riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden zo minder belast en het schone regenwater gaat terug de natuur in. De subsidie wordt via de gemeenten aan particulieren beschikbaar gesteld.

10 januari jl. stelden de heer Jan Schrijen, voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas, en wethouder Wim Hazeu van Maastricht een terugwininstallatie voor hemelwater bij het volkstuinderscomplex Daalhof in Maastrichtofficieel in werking.

`Dit project kan als voorbeeld en inspiratiebron dienen voor particulieren en bedrijven om regenwater af te koppelen van het riool. Het afgekoppelde regenwater van het volkstuinderscomplex wordt verzameld in een opvangbak van 10 m³. Het opgevangen regenwater kan worden opgepompt om te gebruiken voor de volkstuintjes. Het teveel aan opgevangen water stort over in een infiltratievijver die ook 10m³ regenwater kan bergen.
Een goede en creatieve toepassing, aldus Jan Schrijen voorzitter van het waterschap.

Naast gemeenten kunnen sinds kort nu ook particulieren en bedrijven subsidie krijgen voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Het waterschap stelt in haar gebied totaal 1,7 miljoen euro beschikbaar. De regeling loopt tot 2012 en geldt alleen voor bestaande bebouwing. Particulieren kunnen zo'n 5 tot 20 euro subsidie krijgen per vierkante meter die ze afkoppelen van het riool. De afhandeling van subsidieverzoeken lopen via deelnemende gemeenten, waaronder Maastricht. Deze gemeente heeft voor het afkoppelen van regenwater van het riool voor het project Heugemerveld zelf al 105.00 euro subsidie van het waterschap ontvangen. De gemeente heeft maar liefst 30.000 m² straten, parkeerplaatsen, trottoirs en daken van het riool afgekoppeld. De Gemeente Maastricht heeft nog 120.000 euro beschikbaar voor subsidie aan particulieren.

Wethouder Hazeu is blij met deze subsidieregeling van het waterschap omdat de natuurlijke kringloop van hemelwater wordt hersteld en de wateroverlast in het stedelijk gebied wordt verminderd.

Ook andere gemeenten nemen deel aan de subsidieregeling van het waterschap. De gemeenten Echt-Susteren, Brunssum, Schinnen, Eijsden, Kerkrade, Roerdalen, Roermond, Simpelveld, Vaals en Onderbanken voeren de regeling inmiddels uit.