RET

Beveiliging van OV-chipkaart

Translink Systems: gebruik van OV-chipkaart veilig

Vrijdag 11 januari
De Volkskrant berichtte vanochtend over de beveiliging van de OV-chipkaart. Dit naar aanleiding van de bekendmaking van een team van onderzoekers op een computercongres in Duitsland. Zij zouden in staat zijn het standaard beveiligingsalgoritme van de Mifare-technologie te kraken. Dit zou gevolgen hebben voor de beveiliging van de OV-chipkaart. In deze nieuwsbrief informeren wij u over dit onderwerp.

OV-chipkaart niet gekraakt

De conclusies die worden getrokken experts in de media, waaronder de Volkskrant, zijn volgens Translinks Systems (landelijk verantwoordelijk voor het OV-chipkaartsysteem) onjuist. De hackers hebben onderzocht hoe een deel van de beveiliging werkt, maar beschikken niet over de sleutels. Dit deel van de beveiliging is slechts een kleine schakel in de totale keten van beveiligingsmaatregelen die de OV-chipkaart kent. Het is te vergelijken met het weten hoe een kluis werkt, maar de codes om de kluis te openen zijn niet bekend. De beveiliging van de OV-chipkaart is dus nog intact. Translink Systems heeft TNO verzocht een onafhankelijk onderzoek uit te voeren om deze conclusie te bevestigen.

RET-directeur Pedro Peters: "Translink Systems heeft mij ervan verzekerd dat onze reizigers veilig met de OV-chipkaart kunnen reizen. Ik twijfel er dan ook niet aan dat onderzoek dit zal bevestigen. Reizigers kunnen er zeker van zijn dat veiligheid continue onder de aandacht is."

Privacy niet in geding

De chipkaarttechnologie is niet stuk of onbruikbaar. Ook is er geen sprake van dat privacygevoelige informatie op straat ligt en dat reizigers gratis kunnen reizen. De gegevens op de kaart kunnen niet uitgelezen worden en de chip bevat geen persoonsgegevens.

Uitrol niet in gevaar

Er is geen enkele aanleiding om de huidige kaarten in de kaart te vervangen en de uitrol in Nederland te vertragen.

Veiligheid continue onder de aandacht

Het is niet ongebruikelijk dat onderzoekers proberen om beveiligingssystemen te testen. Producenten gebruiken die informatie om beveiligingssystemen verder te ontwikkelen. Dat is een permanente ontwikkeling. Trans Link Systems stimuleert dit soort onderzoek door het gericht in eigen opdracht laten uitvoeren van vergelijkbare onderzoeken.

---