Handvestgroep Publiek Verantwoorden publiceert rapport CFI

11/01/2008 10:10



Sociale Verzekeringsbank



CFI heeft in vijf jaar grote progressie doorgemaakt en het kan nog veel beter!

CFI heeft zich de afgelopen vijf jaar sterk ontwikkeld. De organisatie heeft grote vernieuwingskracht getoond en presteert zichtbaar beter. En het kan volgens de visitatiecommissie nog veel beter, vooral als het gaat om de relatie met het veld. Vanuit het onderwijsveld is grote behoefte aan meer contact met CFI. Men wil betrokken worden bij de uitvoeringstoetsen en wil meer inzicht in de manier waarop CFI haar werkzaamheden uitvoert. Dat is in grote lijnen de belangrijke conclusie uit het visitatierapport van de Handvestgroep Publiek Verantwoorden over CFI. De handvestgroep heeft dat rapport vandaag openbaar gemaakt.

CFI is een agentschap van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en is in het najaar van 2007 als negende organisatie onderzocht door het Visitatiecollege Publiek Verantwoorden. Eerder waren het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Kadaster, de Informatie Beheer Groep (IBG), de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), het College voor zorgverzekeringen (CVZ), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Staatsbosbeheer al aan de beurt. Het Visitatiecollege Publiek Verantwoorden is een onafhankelijk college dat in wisselende samenstelling de visitaties uitvoert. De visitatie van CFI is uitgevoerd door Roel in 't Veld, Peter van Zunderd en Hein van Oorschot.

Bevindingen
Zowel de performance van CFI als de beeldvorming over de organisatie zijn sterk verbeterd in de afgelopen vijf jaar. Alle gesprekspartners van de visitatiecommissie zijn van mening dat CFI een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. De jaarlijkse miljarden voor het onderwijs worden zonder problemen weggezet in het onderwijsveld en er wordt goede informatie verstrekt aan partijen. De efficiency is sterk verbeterd: er wordt meer werk met minder mensen gedaan. Het sterk gedaalde ziekteverzuim heeft hier ook aan bijgedragen.

De dienstverlening aan het onderwijsveld kan verder verbeterd worden door dat veld beter te informeren en te betrekken bij de dingen die CFI doet. Zo weet het veld meestal niet óf en wanneer er uitvoeringstoetsen zijn. De visitatiecommissie adviseert CFI het veld meer en structureel bij die uitvoeringstoetsen te betrekken. Dat zal leiden tot een toename van de kwaliteit van de toetsen en een grotere acceptatie van de uitkomsten door het veld.

De huidige ontsluiting van informatie via portals is een stap in de goede richting, maar het veld wil meer. Zo is de wijze waarop de berekeningen tot stand komen voor de instellingen niet altijd duidelijk. Instellingen gebruiken de gegevens van CFI vaak weer om zich te verantwoorden naar hun directe omgeving. Meer inzicht in de wijze waarop gegevens tot stand komen zou de transparantie en het vertrouwen vergroten

Volgens de visitatiecommissie is dat ook goed voor CFI. Door zichtbaarder te zijn voor de instellingen, zal duidelijk worden voor welke zaken CFI wel en niet verantwoordelijk is. Dat kan bijvoorbeeld door resultaten van uitvoeringstoetsen openbaar te maken

Achtergrond
In november 2000 hebben het COA, de IB-Groep, het Kadaster, de RDW en Staatsbosbeheer het Handvest Publieke Verantwoording ondertekend. Daarna zijn de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het College voor zorgverzekeringen (CVZ), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en CFI toegetreden. In het Handvest geven deze ZBO's en agentschappen aan dat ze zich niet willen beperken tot het afleggen van verantwoording die nodig is voor uitoefening van de ministeriële verantwoordelijkheid, maar zich ook publiek willen verantwoorden voor hun handelen en voor de kwaliteit van de dienstverlening.

De beginselen uit het Handvest zijn geconcretiseerd in het zogeheten 'Tastbaar Arrangement'. Het arrangement voorziet in een instrument waarmee organisaties hun relatieve positie op het gebied van publieke verantwoording kunnen bepalen. Publiek Verantwoorden wordt hierin opgevat als leerproces. Dit leerproces start met een zelfevaluatie door het ZBO of agentschap. Deze zelfevaluatie omvat een positiebepaling voor vier thema's, te weten: kwaliteit, prijs/prestatie, responsief handelen/participatie en transparantie.

Nadat de evaluatie is afgerond, bezoekt het Visitatiecollege het ZBO of agentschap. Het Visitatiecollege vormt zich een oordeel op basis van de verkregen informatie en spreekt zich in zijn aanbevelingen uit over de gewenste leercurve. Het visitatiecollege richt zich in zijn aanbevelingen in het bijzonder op de relaties tussen en mogelijke discrepanties in de instrumentatie en operationalisering van de thema's uit het Handvest.

In de volgende jaren zal de gevisiteerde organisatie hieraan invulling geven, waarna het visitatiecollege (tenminste eens in de vier jaar) de organisatie weer bezoekt om vast te stellen in welke mate de ambities van de organisatie zijn waargemaakt.

www.publiekverantwoorden.nl
Het rapport over CFI is te vinden op www.publiekverantwoorden.nl. Deze site bevat naast het visitatierapport algemene informatie over de Handvestgroep Publiek Verantwoorden en de aangesloten organisaties, de tekst van het Handvest en het Tastbaar Arrangement. Ook de eerder gepubliceerde rapporten staan op deze internetsite.