Gemeente Aalburg


Vernieuwende natuureducatie in Wijde Biesbosch
wandelpad.jpg

In de gemeente Aalburg wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden voor vernieuwende natuureducatie.

De verkenning in opdracht van de Gebiedscommissie Wijde Biesbosch moet leiden tot meer betrokkenheid van schooljeugd bij projecten die worden uitgevoerd om de regio Wijde Biesbosch te versterken.

Samen met gemeenten en tal van andere partijen werkt de provincie Noord-Brabant aan een uniek plan om het buitengebied op te knappen. Dit wordt gedaan in zeven reconstructiegebieden en twee revitaliseringsgebieden. Wijde Biesbosch is zo'n revitaliseringsgebied en beslaat tien gemeenten, waaronder gemeente Aalburg.

In Wijde Biesbosch worden tientallen projecten uitgevoerd die erop gericht zijn om het gebied een impuls te geven en de economische, sociale en ecologische waarden van het gebied te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van ecologische verbindingszones, de inrichting van 'Het Pompveld' als natte natuurparel of wandelpaden in de uiterwaarden tussen Wijk en Aalburg en Veen.

Woensdag vond een eerste bijeenkomst plaats in Wijk en Aalburg met betrokkenen uit het onderwijs en andere organisaties, waarbij ruimte was om wensen en voorwaarden naar voren te brengen. De uitkomsten zijn veelbelovend en worden de komende weken door IVN Consulentschap Brabant uitgewerkt tot een gedetailleerd plan. Het is de bedoeling dat al in april 2008 een begin wordt gemaakt met de uitvoering ervan, zodat de Aalburgse schooljeugd actief kan worden betrokken bij de ontwikkeling van de eigen omgeving.