Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
11-01-2008

ERC Ideas beloont VU-wetenschappers

Vrije Universiteit scoort ruim 4,5 miljoen in Europese subsidieronde

De Vrije Universiteit (VU) is uitermate succesvol geweest bij het binnenhalen van onderzoekssubsidies van de Europese Unie. Vijf wetenschappers van de Vrije Universiteit zagen hun aanvraag beloond. De VU neemt daarmee bijna een derde van de aan de Nederlandse universiteiten toegekende subsidies voor haar rekening.

Voor de VU zijn de subsidies een bevestiging van succes van het talentbeleid aan deze universiteit. De VU wil haar reputatie van toonaangevende onderzoeksuniversiteit bestendigen en uitbreiden. Goede prestaties in de tweede en derde geldstroom maken daar deel van uit, net als het stimuleren van de kwaliteit van het onderzoek in brede zin.

Het subsidieprogramma, ERC Ideas, is opgezet door de European Research Council (ERC) van de EU. Het programma kent twee subsidievormen: de Starting Grant (vergelijkbaar met de veni en de vidi, subsidievormen uit de Vernieuwingsimpuls van NWO) en de Advanced Grant (vergelijkbaar met de subsidievorm vici). Het ERC Ideas Programma is een bijzonder prestigieus programma, omdat de beste Europese wetenschappers met elkaar concurreren.

De vijf laureaten zijn Rick Bethlem (Faculteit exacte wetenschappen), Bas van der Klaauw (Faculteit economische en bedrijfswetenschappen), Arianna Betti (Faculteit filosofie en godgeleerdheid), Sabrina Corbellini (Faculteit letteren) en Davide Iannuzzi (Faculteit exacte wetenschappen).

Naast deze vijf kandidaten was de VU met nog drie wetenschappers vertegenwoordigd in de eindronde van de ERC-aanvraag. Hun voorstellen haalden het uiteindelijk niet. Om het belang van talentbeleid te ondersteunen heeft de VU besloten deze aanvragen zelf te financieren. Het gaat om Bert Menkveld (Faculteit economische en bedrijfswetenschappen), Frank Seinstra (Faculteit exacte wetenschappen) en Huib Mansvelder (Faculteit aard- en levenswetenschappen).