Gemeente Doetinchem

Bredeschoolnetwerk Doetinchem biedt meerwaarde
Onderzoek naar vijf jaar bredeschoolnetwerk

Het bredeschoolnetwerk in Doetinchem biedt een meerwaarde, maar voor de toekomst moeten er wel duidelijke afspraken worden gemaakt voor het bereiken van de doelstellingen. Dat is één van de uitkomsten van de evaluatie naar het functioneren van vijf actieve schooljaren van het bredeschoolnetwerk Doetinchem.

Onderzoeks- en adviesbureau Oberon heeft in opdracht van de gemeente Doetinchem de evaluatie uitgevoerd in de wijken Noord, Oosseld en Overstegen. In 2002 besloot de gemeenteraad in deze wijken te starten met de ontwikkeling van een brede school. In het schooljaar 2006-2007 vierde dit bredeschoolnetwerk zijn eerste lustrum. Een goed moment om te bekijken hoe het bredeschoolnetwerk ervoor staat en op welke wijze in de toekomst verder te gaan.

Uitkomsten
Het onderzoek is uitgevoerd onder de betrokken partijen in het bredeschoolnetwerk. Dit zijn onder andere de basisscholen, IJsselkring, Yunio en de gemeente Doetinchem. De partijen zijn over het algemeen tevreden over de opbrengsten van het bredeschoolnetwerk Doetinchem. Volgens hen is er een rijk activiteitenaanbod, is de samenwerking toegenomen, praat men over gezamenlijke huisvesting en wordt er wijkgericht gewerkt.
Uit het onderzoek komen ook enkele verbeterpunten naar voren. Zo moeten de gemeente en de partners de kaders opnieuw vaststellen, moet de samenwerking minder vrijblijvend zijn, zouden er gemeentebreed platforms gecreëerd moeten worden voor overleg over onderwijs- en jeugdzaken en moeten de doelstellingen en het activiteitenaanbod meer vanuit de vraag tot stand komen.

Toekomst
Het bestaan van het bredeschoolnetwerk in de toekomst staat voor de betrokken partijen niet ter discussie. Wil het netwerk goed blijven functioneren, dan zijn duidelijke afspraken noodzakelijk. De gemeente Doetinchem ziet het bredeschoolnetwerk als een belangrijk middel voor het verder vormgeven van het jeugdbeleid. Het is een instrument dat bijdraagt aan de doelstellingen zoals die zijn verwoord in het visiedocument Jongleren in Doetinchem.
In navolging hiervan heeft het college van b&w de jeugdagenda en het regiemodel jeugd vastgesteld. De verdere ontwikkeling van het bredeschoolnetwerk is dan ook als agendapunt opgenomen in de jeugdagenda. De verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, komen aan de orde in het regiemodel jeugd. Deze wordt als pilot toegepast op de herijking van het bredeschoolnetwerk.

Alle kinderen een gelijke kans
Sinds het schooljaar 2002-2003 is er een bredeschoolnetwerk actief in de wijken Noord, Oosseld en Overstegen. In maart 2007 werden de wijk Dichteren en het dorp Wehl toegevoegd. Vanaf januari 2008 komt hier de wijk De Huet bij.
In de gemeente Doetinchem is bewust gekozen voor een netwerk waarin basisscholen en andere organisaties die werkzaam zijn op het gebied van zorg, welzijn, sport en cultuur samenwerken. Zo zijn IJsselkring, Yunio, de Gruitpoort, bibliotheek, muziekschool en het Graafschap College in het netwerk vertegenwoordigd. De gemeente Doetinchem faciliteert het bredeschoolnetwerk.
De doelstelling van het bredeschoolnetwerk Doetinchem is om alle kinderen een gelijke kans te geven zich goed te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ze kennis te laten maken met diverse onderwerpen uit de moderne samenleving, mogelijke achterstanden weg te nemen en hun sociale vaardigheden te vergroten.
Om de kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren, organiseert het bredeschoolnetwerk het hele schooljaar door allerlei activiteiten. Activiteiten die het kind iets extras bieden.
Elke wijk is anders. Daarom heeft elke wijk zijn eigen activiteitenprogramma. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van kinderen en bewoners in die wijk.