Gemeente Barneveld


Bernard Schermers nieuwe fractievoorzitter CDA

De heer B.A. (Bernard) Schermers is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in Barneveld. Hij volgt Jan Post op, die op 29 januari aanstaande afscheid neemt. Dat werd op donderdag 10 januari 2008 bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA. Hieronder leest u de toespraak van de heer Schermers:

"Mede CDA'ers en andere belangstellenden,

Fractie en Bestuur, dank voor uw steun en bovenal voor uw vertrouwen. Het is een bijzonder gevoel om dit vertrouwen te krijgen en zal het niet beschamen. Het is voor mij een eer dat ik uit jullie midden, beste fractieleden, ben gekozen. De wijze waarop de overdracht heeft kunnen plaatsvinden geeft aan hoe sterk we staan. Hoe sterk we samen staan. Ieder heeft zijn plaats, deskundigheid en stijl. Als één team zullen we verder gaan.

Jan, het waren bijzondere jaren om samen met jou vanuit bestuur en fractie samen te werken. Het is weinigen in de politiek gegeven om zonder kleerscheuren, op zelf gekozen moment en met opgeheven hoofd de politiek te verlaten. Dit ga jij doen eind deze maand. Het is je verdienste en het is je van harte gegund. We zullen je missen!! Je inzet voor Barenveld en het CDA zal niet vergeten worden! Namens de gehele fractie; Dank! en al het goede, ook voor Gerda en jullie kinderen.
Wij zien uit naar het geplande afscheid in kleinere kring.

Ook dank voor mijn vrouw, Petra, afgelopen zaterdag waren wij 12,5 jaar getrouwd. In al die jaren ben je tot grote steun en je wijsheid zal ik zeker nodig hebben.
Ik kan mij niet voorstellen hoe ik zonder jou zou moeten. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Beste mensen,

20 jaar geleden zat ik als 13 jarige jongen, tegen een muurtje op het schoolplein. Ik was in gesprek met een klasgenoot, u had het niet kunnen volgen want het was in het Hebreeuws en in Jeruzalem. We waren in discussie over de vraag hoe we tot vrede zouden kunnen komen.

Als echte Israëliërs was het een verhit gesprek; we kwamen er niet uit.
Later ontdekte ik dat ik niet de enige was die er niet uit komt als het gaat om het Midden-Oosten...

Wel heb ik van jongs af aan geleerd dat de keuzes die politici maken de toekomst bepalen. De keuzes van vandaag bepalen hoe morgen er uit ziet.
De keuzes van morgen bepalen het welzijn van overmorgen.

Deze overtuiging en besef maken dat ik mij met passie en energie inzet voor onze gemeente. Niet omdat ik alles wil veranderen, niet om alles naar mijn hand te zetten. Wel, om samen met anderen, met mensen met andere overtuigingen en idealen te werken aan onze samenleving, aan een gemeente waar het prettig wonen is, waar het veilig is, waar kinderen goed onderwijs kunnen volgen en fijn kunnen spelen in eigen wijk, waar je gezellig naar het theater kunt, waar ruimte is voor elke overtuiging en geloof, waar je goed kunt winkelen en parkeren. Waar zorg voor elkaar prioriteit heeft en waar zorg voor hulpbehoevenden goed geregeld is. Gaat er nu iets veranderen. Dat weet ik niet, ieder voogeltje zingt anders, dat maakt het ook zo mooi als je in 's morgens in het bos loopt. Wij zullen zeker niet stil zitten. Rust is de dood in de pot voor een politieke partij. Wij christen democraten zetten ons in voor een betere wereld voor iedereen, dat kan niet vanuit rust maar vanuit bewogenheid voor de samenleving, voor mensen. Wij laten ons daarin leiden door het evangelie en doen dit vanuit 4 kernbegrippen.

Publieke gerechtigheid: een betrouwbare overheid, zekerheid van de rechtsstaat bieden en duidelijke kaders stellen. Wij willen een overheid die het mogelijk maakt dat burgers hun verantwoordelijkheid kunnen waarmaken.

Gespreide verantwoordelijkheid: beslissingen moeten genomen worden waar ze het beste genomen kunnen worden én zo dicht mogelijk bij mensen, bij het gezin, bij particuliere organisaties, bij het bedrijfsleven, of juist wel bij de gemeente.

Solidariteit: We leven niet alleen voor onszelf, maar zijn écht mens in relatie tot de ander. Samenleven doen we niet alleen. De overheid garandeert de vloer maar samen zullen we onze bijdrage daaraan moeten toevoegen. Of in Kennedys woorden uit 1963,
Vraagt niet wat de ander voor u kan doen maar ook wat u voor de ander kunt doen.

Rentmeesterschap: Wij hebben gezamenlijke verantwoordelijkheid voor Gods schepping. Niet alleen te bewaren maar ook verder ontwikkelen. Onder andere door het bevorderen van talenten en creativiteit, maar ook door degelijk financieel beleid en goed onderwijs.

Deze vier begrippen kunnen en moeten elke keer weer inhoud gegeven worden, ook specifiek voor Barneveld. Dat zullen we blijven doen. Toen ik daar op het schoolplein in Israël zat, was het niet mijn droom om fractie vz. te worden. Wel om mij via de politiek en samen met anderen zoals nu in de fractie, in te zetten voor mensen, daarom ben ik blij dat ik hier nu mag staan.

Ik heb er veel zin! Ik wens u in alle opzichten een mooi jaar! (en nu aan het werk!)

Bernard Schermers,
10 januari 2008
Mutatiedatum 11/01/2008