Groen!

Brussel, 10 januari 2008

Groen! wil niet dat rijke energiebedrijven armen in het donker zetten

Toegang tot energie is een basisrecht. Toch stellen we vast dat, ook in het rijke Vlaanderen, steeds meer mensen moeite hebben om hun energiefactuur te betalen en in de energiearmoede terecht komen. Op initiatief van Groen! werd in het Vlaams parlement een ad hoc commissie Energiearmoede opgericht.

Gisteren lanceerden de elektriciteits- en gasbedrijven (FEBEG) op één van de zittingen van die commissie het voorstel om de 100 kWh gratis stroom af te schaffen. Dit is voor Groen! onaanvaardbaar. Voor mensen in armoede maakt deze maatregel wel degelijk verschil. In 2007 stapten niet minder dan 55.000 Vlaamse gezinnen naar het OCMW omdat ze hun energiefactuur niet konden betalen. Het aantal mensen dat in energiearmoede leeft is daarmee op een jaar tijd met 50 procent gestegen.

Het stuit ons tegen de borst dat het net de elektriciteitsbedrijven zijn die voor de afschaffing van deze sociale maatregel pleiten. Decennialang heeft Electrabel/Suez de Belgische gezinnen veel te hoge energieprijzen aangerekend. Suez boekt woekerwinsten en draineert die naar Frankrijk, maar wil intussen wel kansarme gezinnen in België in het donker zetten.

De alternatieven die FEBEG voorstelt gaan volledig voorbij aan de acute noden van mensen in armoede. Deze mensen betalen namelijk geen belastingen, zodat het toekennen van belastingsaftrek hen geen enkel voordeel oplevert. Ook premies om woningen energiezuiniger te maken, zijn voor mensen die het al moeilijk hebben om dagelijks rond te komen, weinig effectief.

Groen! wil een sociaal én ecologisch antwoord bieden op het probleem van de energiearmoede. Onze vertegenwoordigers in de OCMW-raden gaan daar een punt van maken. Groen! wil komaf maken met de administratieve belemmeringen bij de toekenning van de 100 kWh gratis stroom. De gratis stroom moet automatisch worden toegekend. Budgetmeters met stroombegrenzers moeten beschikbaar zijn voor iedereen en oplaadpunten moeten op loopafstand bereikbaar zijn. Het afsluiten van gezinnen van stroom en gas moet in de feiten onmogelijk gemaakt worden. In elke gemeente moet een raad voor energiewelzijn komen. Op langere temrijn wil Groen! dat investeringen in energiebesparing ook voor lage inkomensgroepen zonder drempels bereikbaar zijn. Zodat in kansarme gezinnen het energieverbruik structureel vermindert.

Eloi Glorieux, Vlaams Volksvertegenwoordiger