Politie Haaglanden

Persberichten 11 januari

Haaglanden, 11-01-2008

Identiteit overleden man nog steeds onbekend
Den Haag Wandelaars vonden donderdag 3 januari om 12.45 uur tussen golfbrekers 23 en 24 het stoffelijk overschot van een man. Vermoedelijk is hij door onderkoeling overleden. De politie heeft een onderzoek ingesteld om de identiteit van de man te achterhalen. Vingerafdrukken en DNA-onderzoek leverden echter geen resultaat op. Ook een oproep in het opsporingsprogramma Team West leverde vooralsnog geen bruikbare tips op. (Her)kent u deze man? Neemt u dan contact op met Bureau Loosduinen via 0900-8844. Anoniem kunt u bellen met M.: 0800-7000.

Het betreft een blanke man van circa 30-35 jaar met een normaal postuur, 1,80 meter lang. Hij heeft donkerblond (kalend) steil haar en geen tatoeages. De man is vermoedelijk rechtshandig en een roker. Hij droeg de volgende kleding: een zwartgeblokt T-shirt met daarover een groene trui, en daar weer over een beige fleecetrui en een blauw trainingsjack. Verder droeg hij een grijze pantalon en een zwarte ribbroek, witte sokken en witte vrij nieuwe Nike sportschoenen maat 47. De bijgevoegde fotos van de man kunt u rechtenvrij publiceren.

Aanrijding onder invloed
Den Haag Getuigen hebben vrijdag 11 januari rond 1.15 uur de politie gewaarschuwd na een aanrijding op de Badhuisweg. Volgens de getuigen zou de bestuurder de plaats van het ongeval willen verlaten. Politieagenten reden hierop naar de Badhuisweg en troffen daar midden op de rijbaan een stilstaande auto aan waarvan de aandrijfas aan de rechtervoorzijde was afgebroken. De agenten zagen dat de auto tegen twee geparkeerde autos was aangereden. Bij de auto stonden twee personen, een 38-jarige Rotterdammer en een 43-jarige vrouw uit Amsterdam. Beiden beweerden dat zij niet de bestuurder van de auto waren. Hierop is het tweetal aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek bij een blaastest dat de man en de vrouw onder invloed van alcohol waren. Het tweetal mocht de nacht in het politiebureau doorbrengen. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Brokken door hoge snelheid
Den Haag Een hoge snelheid resulteerde op donderdag 10 januari rond 12.00 uur in een aanrijding op de Bouwlustlaan. Volgens getuigen kwam een auto met hoge snelheid aangereden op de kruising Het Oord met de Bouwlustlaan. De bestuurder kon een andere auto, die net remde voor een voetgangersoversteekplaats, daardoor niet meer ontwijken. Gelukkig was er alleen materiële schade.

Zonder helm op de brommer
Den Haag Surveillerende agenten zagen donderdag 10 januari om 21.00 uur op de Laan van Wateringse Veld een brommer rijden met daarop twee jongens zonder helm. Toen de 16-jarige bestuurder de politieauto zag, ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging werd de scooter klemgereden. Ook de 16-jarige bijrijder, die daarop de benen nam, werd al snel weer in de kraag gevat. Beide jongens kregen diverse bekeuringen, onder andere voor het niet dragen van de helm.

Auto laten staan op vluchtstrook
Den Haag Surveillerende agenten keken raar op toen ze donderdag 10 januari omstreeks 11.00 uur op de A4 een man op de vluchtstrook zagen lopen. De man verklaarde dat hij zijn auto, toen deze zonder benzine raakte, de nacht daarvoor op de vluchtstrook had laten staan. Hij was van plan was deze nu weer op te halen. De auto was echter die nacht al weggesleept

Jongen vast voor diefstal elektronica
Den Haag De politie hield op donderdag 10 januari om 16.05 in de Tasmanstraat een 15-jarige jongen uit Den Haag aan voor oplichting en diefstal. De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip. De jongen zou bij een elektronicabedrijf goederen hebben besteld, en deze bij vals adres willen laten bezorgen. De electronica zouden daar contant worden betaald. De tipgever had het vermoeden dat er iets niet klopte, en de politie zette na toestemming van het Openbaar Ministerie een val voor de Hagenaar. De jongen wachtte de bezorger op het bewuste adres op. Daar nam hij de goederen zonder te betalen in ontvangst, om vervolgens de benen te nemen. De in de buurt opgestelde agenten hielden hem in de gaten en zagen hem kort daarop zonder spullen een woning aan de Tasmanstraat uitkomen. De agenten hielden de 15-jarig jongen uit Den Haag aan en doorzochten de woning. Daar vonden ze ook de gestolen spullen. De Hagenaar zit nog vast.

Bestuurster gewond bij aanrijding
Den Haag Een 29-jarige automobiliste uit Alphen aan de Rijn raakte donderdag 10 januari om 09.00 uur gewond bij een aanrijding op de Kempstraat. De vrouw botste op de kruising met de Schalk Burgerstraat tegen een 44-jarige bestuurster uit Den Haag. De 29-jarige zag op het moment dat zij van richting veranderde de tegemoetkomende Haagse over het hoofd. De brandweer knipte het dak van de auto, omdat de vrouw mogelijk nekletsel had. Zij werd vervoerd naar een ziekenhuis.

Voetganger geschept door auto
Leidschendam-Voorburg Een 49-jarige automobilist uit Leidschendam reed donderdag om 15.50 uur op de Hofzichtlaan in Voorburg een 51-jarige voetganger uit Leiden aan. De automobilist wilde op de kruising met de Hofzichtlaan linksaf slaan, en moest op de kruising stoppen om twee andere autos, die uit tegenovergestelde richting kwamen voorrang te verlenen. Toen de bestuurder weer optrok, zag hij de voetganger over het hoofd. De voetganger had groen licht. De Leidenaar is met licht hoofdletsel en diverse kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Man vernielt tram
Leidschendam-Voorburg De politie hield donderdag 10 januari om 23.25 uur op de Mgr. Van Steelaan in Voorburg een 39-jarige man uit Den Haag aan voor vernieling van een tram. Een controleur van de HTM had de verdachte in tramlijn 2 een bekeuring gegeven. De verdachte werd boos en schold de controleur uit. Bij de eerstvolgende halte stapte hij uit en gaf met zijn hand een klap tegen de ruit van de tram. Hierbij ontstond er een ster in de ruit. De controleur waarschuwde de politie die de man vervolgens aanhield. De politie heeft getuigen verhoord, en onderzoekt de zaak nog.

Politie zoekt daders babbeltruc
Wassenaar De politie is op zoek naar twee mannen die donderdag 10 januari in de Zijllaan een 95-jarige man met een babbeltruc hebben beroofd. De twee verdachten belden aan bij het slachtoffer en stelden zich voor als politieagenten. Ze vertelden dat de man nog geld zou krijgen, en één van de twee ging met de man mee de woning in. Na aandringen van de verdachte, haalde het slachtoffer zijn bankpasje tevoorschijn. De diefstal kwam aan het licht toen het slachtoffer tegen een familielid vertelde over het bezoek van de agenten. De familie waarschuwde direct de politie. Toen bleek dat de bankpas was gestolen en dat de daders een geldbedrag van de rekening hadden afgehaald. Volgens het slachtoffer waren de daders twee mannen van in de twintig. De werkwijze van de twee verdachten is bekend bij de politie in Wassenaar. Daarom komt de recherche van Wassenaar graag in contact met mensen die de afgelopen maanden ook wellicht zijn benaderd door twee mannen tussen de 20 en de 30 jaar oud die zich voordeden als politieagenten, maar ze niet hebben binnengelaten.

Wat is een babbeltruc?
Daders die zich schuldig maken aan babbeltrucs werken heel vaak in een groepje van twee of drie en benaderen hun slachtoffers met een smoesje. Enkele voorbeelden van babbels die de daders gebruiken om uw huis binnen te komen zijn:

Ik kom naast u wonen. Mag ik bij u eens de indeling van de woning bekijken?
Ik woon onder u en er moet bij u een lekkage zijn, mag ik eens komen kijken?
Heeft u een pen en papier om even een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?
Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?
Er is een feestje, mag ik komen luisteren of het erg gehorig is?

Eenmaal in de woning leidt één van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt daaruit geld of goederen. Daarna verlaten de daders weer snel de woning. Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans jong en oud om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc.

Legitimatiebewijs en pincode
Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Wij hebben uw pincode niet nodig. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Bewaar ook geen grote contante geldbedragen in huis. Échte politieagenten in burger zullen zich ook altijd legitimeren middels hun politielegitimatie.

Wat kunt u er aan doen?
De politie onderzoekt de zaken en waarschuwt met nadruk deze vorm van criminaliteit. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. U helpt daar ook u medeburgers mee. De politie kunt u bereiken op nummer 0900-8844.

Voor alle tips en informatie kunt u terecht bij de recherche van politiebureau Wassenaar via 0900 Anoniem kan uiteraard ook, via M: 0800 7000.

Honderden snelrijders op de bon
Wassenaar De politie hield op donderdag 10 januari tussen 10.00 en 13.15 uur een snelheidscontrole in de Rijksstraatweg. In totaal controleerden de agenten 2.500 automobilisten, van hen reden er 333 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 km per uur, terwijl de maximumsnelheid 50 km is. Ook een automobilist die niet handsfree belde, kreeg een bekeuring.

Inbreker betrapt met autoradio in zijn handen
Rijswijk De politie hield een 41-jarige man uit Rijswijk aan voor diefstal uit een auto. Een getuige zag hoe een man in de Van Vredenburchweg probeerde in te breken in een auto, belde de politie en kon een signalement van de dader geven. Kort daarop kreeg de politie ook een melding dat in de Regenbooglaan was ingebroken in een auto en dat de autoradio was gestolen. De verdachte was gezien in de omgeving van de Steenvoordelaan en de politie trof hem daar aan met een autoradio in zijn handen. De man is aangehouden en zit nog vast.

Jongemannen met spijt
Delft De politie kreeg donderdag 10 januari om 21.45 uur de melding binnen dat een groepje jeugd de ruiten van een sloopflat aan de Poptahof in zou gooien. Daarop gingen agenten, samen met politiehonden naar de locatie. Daar vonden zij echter niemand en gingen ze onverrichterzake weer weg. Maar rondom 22.50 uur meldden zich vier jongemannen 18-21 jaar uit Delft en Den Haag) zich met veel berouw op het politiebureau. Zij verklaarden in de flat te zijn geweest. Ze kregen een boete voor baldadigheid.

Dronkaard rijdt tegen paal
Delft Agenten zagen tijden hun surveillance op donderdag 10 januari om 23.50 uur een auto die een HTM-paal had aangereden. Bij een blaastest bleek dat de 42-jarige man uit Vlaardingen te veel gedronken had: hij bies 810 ugl. Op het politiebureau kreeg de man een proces-verbaal en moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Man slaat spiegels van vier autos
Delft- Personeel van een beveiligingsbedrijf zag vrijdag 11 januari om 03.20 uur hoe een 19-jarige man uit Delft de spiegels van vier autos af sloeg. De autos stonden geparkeerd op de parkeerstrook aan de Phoenixstraat. De beveiligers hielden de man aan en belden de politie die hem meenam naar het politiebureau. Daar kreeg de Delftenaar een proces-verbaal. Agenten schreven een brief aan de eigenaars van de vernielde autos met het verzoek aangifte te doen.

Twee mannen stelen voorraad Telstar-kranten
Pijnacker-Nootdorp De politie hield vrijdag 11 januari om 04.00 uur een 21-jarige man uit Pijnacker aan wegens diefstal. Via een bewoner van de Van de Wilgenhof hoorde de politie dat twee mannen spullen in het water aan het gooien waren. Op het moment dat de agenten arriveerden op de Colijnlaan, lieten de mannen een doos met Telstar-kranten vallen en gingen er van door. Na enig speurwerk vonden de agenten één van de twee mannen verstopt achter een boom. Ze hielden de man aan hij kreeg een proces-verbaal op het politiebureau.

Hennepkwekerij van 747 planten
Pijnacker-Nootdorp Agenten gingen donderdag 10 januari om 09.00 uur naar de Ambachtsweg, waar de deur van een bedrijfspand open stond. Eenmaal daar aangekomen, zagen de agenten een raam openstaan dat een houten plaat aan de onderkant van de gevel miste. Ook roken ze een sterke wietlucht. Binnen troffen ze een hennepkwekerij van 747 planten, samen met assimilatielampen en transformators. Een bedrijf ontmantelde in opdracht van de politie de hennepkwekerij. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de ruimte.

Aanrijding met een staartje
Wateringen Een 29-jarige vrouw uit Delft stopte donderdag 10 januari om 23.00 uur voor een stoplicht dat op oranje stond op de Wippolderlaan. Een 18-jarige vrouw uit s-Gravenzande die achter haar reed, kon niet meer op tijd stoppen en botste tegen haar aan. Beide partijen liepen daarbij schade op, maar niemand raakte gelukkig gewond. Na het uitwisselen van gegevens, reden beide autos met schade- weer door. De auto vrouw uit Delft verloor even later haar bumper op de oprit A4 de bumper en het reservewiel. Dat veroorzaakte vervolgens weer schade aan twee autos die daar overheen reden. De Delftse moest dus weer verzekeringsgegevens uitwisselen met nog eens twee partijen.

Verkeerscontrole
Wateringen De politie voerde in samenwerking met de Belastingdienst donderdag 10 januari tussen 08.00 en 10.00 uur een verkeerscontrole uit aan de Heulweg. De politie controleerde 48 voertuigen en schreef tien boetes uit voor overtredingen als onverzekerd rijden, rijden zonder geldige APK of het niet kunnen tonen van een rijbewijs. De Belastingdienst scande de kentekens van 440 voertuigen en inde zo een totaalbedrag van 17.000 euro bij vijf bestuurders. Eén auto werd in beslag genomen.

Automobilist rijdt twee fietsers aan
Poeldijk Een 48-jarige automobilist uit Poeldijk heeft donderdag 10 januari om 9.00 uur op de kruising van de Kerklaan en de Voorstraat twee fietsers (15 en 16 jaar) uit Poeldijk aangereden. De automobilist zag bij het oversteken van de weg de twee fietsers over het hoofd. Hij raakte hen aan de achterkant van de fiets. Beide meisjes raakten licht gewond. Een meisje kreeg een kleine hechting, en allebei hadden ze blauwe plekken. Na behandeling in het ziekenhuis mochten ze weer naar huis. De politie onderzoekt de aanrijding. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.