Ministerie van Defensie

ACTUEEL

11-01-2008 10:28

VERVROEGDE COMMANDO-OVERDRACHT AIR TASK FORCE 6

Ten Haaf (l.) en zijn opvolger Lorraine - Foto: Liepke Plancke, Defensie

Het commando over de Air Task Force 6 in Afghanistan is 10 januari door kolonel Theo ten Haaf overgedragen aan kolonel Chris Lorraine. Het vertrek van ten Haaf viel ruim anderhalve maand eerder dan gepland.

Symbolisch werd voor het front van de troepen het vaandel overgedragen en het Wilhelmus gespeeld. Bij de ceremonie was een delegatie hoge buitenlandse militairen aanwezig als afvaardiging van ISAF.

Het vervroegde vertrek heeft alles te maken met de oprichting van het Defensie Helikopter Commando te Gilze-Rijen. Besprekingen hierover zijn in Nederland in een cruciaal stadium gekomen en de aanwezigheid van Ten Haaf is, vanwege zijn expertise op het gebied van helikopteroperaties, van groot belang. Om die reden heeft de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Hans de Jong, besloten hem terug te halen en het commando over de eenheid in Afghanistan vervroegd over te dragen.

Symbolische overdracht voor het front van de troepen - Foto: Liepke Plancke, Defensie

Lorraine neemt het bevel over de 255 militairen van Air Task Force 6 over tot begin maart 2008, het moment waarop volgens de planning Air Task Force 7 de taken gaat overnemen. De luchtmachteenheid verricht haar werkzaamheden met F-16 gevechtsvliegtuigen en Chinook transporthelikopters vanaf het vliegveld van Kandahar en met Apache gevechtshelikopters vanaf het noordelijker gelegen Tarin Kowt.

In zijn toespraak keek Ten Haaf terug op een periode waarin hard is gewerkt en veel is bereikt, met als hoogtepunt de inzet van vrijwel de gehele Air Task Force tijdens de luchtlandingen nabij Musa Qalâeh. Hij roemde de eenheid en gaf aan dat in zijn beleving âhet glas altijd half vol is geweestâ diezelfde mentaliteit dichtte hij ook zijn mensen toe. De nieuwe commandant prees de prestaties van de Air Task Force en het krachtige leiderschap van Ten Haaf. Lorraine noemde de eenheid waarover hij vanaf heden het bevel gaat mag voeren een professioneel, gemotiveerd en daadkrachtig detachement, waaraan hij met trots leiding zal geven.