Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |112 ook wanneer je getuige bent van vernieling,           |
|     |mishandeling of diefstal                                  |
De bekendheid van het landelijk alarmnummer 112 is enorm. Iedereen weet dat je bij brand, een ongeluk of een overval dit nummer moet bellen. Dat het bij sommige "heterdaad-incidenten" ook van belang is, wordt nog wel eens vergeten. Het algemene nummer van de politie (0900 - 8844) kunt u gebruiken voor het melden van niet spoedeisende zaken.

Vraag iemand naar het alarmnummer van de politie, brandweer of ambulance en zonder blikken of blozen noemt vrijwel iedereen het nummer 112. Wat dat betreft weet iedereen dat je bij ongelukken, branden, onwelwordingen, inbraken of overvallen dit alarmnummer moet bellen. De voorlichtingscampagnes hebben goed gewerkt en dat is maar goed ook want 112, daar red je levens mee en iedere seconde telt.

Direct hulp Minder bekend is het gegeven dat je bij het zien van een vernieling, diefstal of mishandeling ("heterdaad-incidenten") de politie ook via 112 mag bellen. Daar waar hulp direct gewenst is en de politie door uw melding verdachten van strafbare feiten kan oppakken is het bellen van het landelijke alarmnummer toegestaan.

Een snelle reactie van het publiek vergroot de pakkans door de politie. En laten we eerlijk zijn; het zal uw kind maar zijn die geslagen wordt of uw tuinhekje dat door naar huis gaande stappers in het weekend wordt vernield.

De politie is 24 uur per dag op pad en vaak worden meerdere surveillance-eenheden, zeker in het weekend, ingezet. Er kan op het moment dat u een "heterdaad-incident" ziet een surveillanceauto bij u in de buurt rijden, maar dan moet wel eerst die alarmmelding via de Regionale Meldkamer in Apeldoorn bekend zijn en verwerkt worden.

Hoe werkt 112 Bellers die via een vaste lijn 112 bellen, krijgen in 98% van de gevallen de centrale in Apeldoorn aan de lijn. In enkele gevallen, afhankelijk van het telefoondistrict, komt men in de aangrenzende meldkamer terecht, waar men direct doorgeschakeld wordt naar Apeldoorn.

Belt men met een mobieltje dan gaat dit via het KLPD in Driebergen en worden mensen uit onze regio direct doorgeschakeld naar Apeldoorn. Het is belangrijk om altijd zo duidelijk mogelijk alle informatie - plaats, straat, eventuele signalementomschrijvingen - door te geven.

Algemene politienummer Het algemene nummer van de politie 0900 - 8844 kunnen mensen gebruiken voor het melden van niet spoedeisende zaken, zoals een vernieling die na enkele dagen wordt ontdekt, een aanrijding zonder gewonden of gevonden voorwerpen. Ook kan men algemene vragen over bijvoorbeeld verkeerszaken via dit nummer stellen (mag mijn kind van 12 voorin de auto zitten?). Of een afspraak maken voor het doen van aangifte.

Aangifte doen De meeste aangiften (vernieling, diefstal fiets, diefstal mobieltje uit (sport)school, winkel-diefstal, vernieling auto kunnen via www.politie.nl worden gedaan. U bepaalt dus zelf op welk tijdstip van de dag of nacht u aangifte doet. Voor welke feiten u via internet aangifte kunt doen kunt u ook 0900 - 8844 bellen. Op jaarbasis krijgt de politie Noord- en Oost-Gelderland via dit nummer ongeveer 500.000 belletjes.

Samenwerken aan veiligheid doen we toch samen!

telefoon 055 - 5486052

---- --