Sociale zekerheid kun je kiezen!

Achmea en TNO starten 'Sjakie en de nieuwe sociale zekerheid'

11 januari 2008 - Zelf goede keuzes kunnen maken op het gebied van werk en leven. Dat is wat de overheid vraagt van jongeren. Dan is het dus broodnodig dat deze groep toekomstige werknemers ook goede informatie heeft. Achmea en TNO starten daarom het project 'Sjakie en de nieuwe sociale zekerheid'. Het initiatief is een volgende stap in de samenwerkingsovereenkomst die Achmea en TNO vorig jaar sloten.

'Het huidige onderwijssysteem biedt jongeren onvoldoende informatie over het stelsel van sociale zekerheid. Hierdoor staan jongeren onwetend tegenover het huidige stelsel. Ook is er te weinig kennis over de gevolgen van bijvoorbeeld beroepskeuzes. Met ons initiatief willen we hen de kans bieden zich beter voor te bereiden op de toekomst', aldus Jack Buckens, divisievoorzitter Sociale Zekerheid bij Achmea.

Jongeren zijn nu niet betrokken bij de discussie over innovatie van de sociale zekerheid, terwijl ze toch de werknemers van de toekomst zijn. Een en ander is bevestigd in een verkenning die TNO in 2006 is gestart. Ingrid Halewijn, Business Unit manager Arbeid bij TNO: 'Jongeren zijn zich nu onvoldoende bewust van de gevolgen van hun keuzes voor hun inkomen, hun sociale zekerheid en verdere levensloop. Vaak al bij het verlaten van het onderwijs en betreden van de arbeidsmarkt. Daarom willen we samen met jongeren in kaart brengen waar hun behoeftes liggen ten aanzien van kennis over sociale zekerheid'.

Starten met ROC's

Op basis van de behoefte wordt er lesmateriaal ontwikkeld en aangeboden op een manier die bij deze groep past: bijvoorbeeld via websites, games of TV- en radioprogramma's. De verwachting is om het komend schooljaar (2008/2009) de eerste lesmaterialen te kunnen aanbieden aan Regionale Opleidingscentra (ROC's). Afhankelijk van het resultaat van deze pilot, wordt het materiaal verder ontwikkeld zodat ook andere (beroeps)opleidingen ervan gebruik kunnen gaan maken.