Persberichten stad Utrecht, 11.35 uur

Utrecht, 11-01-2008

Twee mannen aangehouden na steekincident

(Zie persberichten stad Utrecht d.d. 09-01-2008: Lastige klant steekt)

UTRECHT- Op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident bij een café aan de Twijnstraat, waarbij een 50-jarige man gewond raakte, zijn woensdag twee verdachten aangehouden. De politie is nog op zoek naar een derde verdachte die betrokken was bij het incident.

Dinsdagvond 8 januari ontstond omstreeks 19.00 uur een vechtpartij tussen drie mannen en de eigenaar. Laatstgenoemde werd gestoken en gewond naar het ziekenhuis vervoerd. De politie stelde direct een onderzoek in en hield woensdag 9 januari twee verdachten, een 37-jarige man uit Amersfoort en een 39-jarige man uit Utrecht, aan. Zij zijn in verzekering gesteld.

Na aanleiding van aandacht in diverse media hebben zich enkele nieuwe getuigen gemeld. De politie hoopt dat er nog meer mensen zijn die informatie hebben. Hen wordt verzocht te bellen met de politie via 0900-8844. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Fiets te water

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 11 januari werden twee verdachten aangehouden omdat zij een fiets in het water gooiden.

Rond 04.10 uur surveilleerden twee agenten op hun mountainbike in het centrum. Toen zij over de Viebrug fietsten, zagen zij een groepje jongelui staan die zich baldadig gedroeg. De agenten stopten op de Potterstraat om de jongeren in de gaten te kunnen houden.

De agenten stonden nog geen tien seconden stil of zij zagen dat twee jongens van de groep samen een fiets oppakten, die over de reling tilden en in de Oudegracht gooiden. Daarop werd het tweetal, jongemannen van 20 en 21 jaar afkomstig uit Wageningen en Utrecht, aangehouden. Zij zijn naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Belediging en bedreiging

UTRECHT Aan het begin van de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 januari werd een man voor belediging aangehouden. Vervolgens werden de agenten verbaal met de dood bedreigd.

Rond 00.40 uur zagen agenten een man op de Europalaan in de buurt van enkele geparkeerde autos lopen. Zij vroegen waarom de man daar liep, waarop hij direct verbaal agressief reageerde. De agenten vroegen hem daarop om zijn identiteitsbewijs. Hij gaf aan die niet bij zich te hebben en begon de agenten uit te schelden. Daarop werd de man, 43 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, aangehouden voor belediging.

De Nieuwegeiner werd in de politieauto geplaatst om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg vond hij het ook nog nodig de agenten meerdere malen verbaal met de dood te bedreigen. Ook in het politiebureau herhaalde hij de doodsbedreiging.

De verdachte is in het politiebureau ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor belediging en de bedreigingen.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft op donderdag 10 januari van 14.00 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole op de Atoomweg gehouden. Van 788 voertuigen werd de snelheid vastgelegd, 186 bestuurders negeerden de maximumsnelheid van 50 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed met meer dan de dubbele snelheid: 105 km/u.

Autokraak

UTRECHT Door twee verdachten werd in de vroege ochtend van vrijdag 11 januari in een auto ingebroken. Zij wisten te ontkomen, maar zonder buit.

Rond 04.00 uur kreeg de politie de melding dat iemand zich op de Cooklaan verdacht ophield tussen geparkeerde autos. Agenten gingen ter plaatse en zagen op de Columbuslaan twee jongens lopen, waarvan één kennelijk een autoradio in zijn handen had. De jongens zagen de agenten kennelijk ook en zetten het op een lopen. Daarbij liet één van hen de buit vallen. De agenten zetten de achtervolging op beide verdachten in. Die leidde onder andere door meerdere brandgangen, waarna de agenten het zicht op hen kwijt raakten.

De buit die de verdachte had laten vallen bleek een cd-wisselaar te zijn die vlak daarvoor uit een geparkeerde auto op de Cooklaan was gestolen. De 57-jarige Utrechtse eigenaar van de auto deed aangifte en werd met de cd-wisselaar herenigd.

Kop-staart onder invloed

UTRECHT Op donderdagochtend vond een kop-staartaanrijding tussen twee autos plaats. Eén van de bestuurders had te veel gedronken, de andere raakte gewond.

Rond 08.50 uur stond een 24-jarige automobiliste uit Utrecht op de Dr. M. A. Tellegenlaan voor de kruising met de Overste den Oudenlaan voor het rode verkeerslicht te wachten. Een 24-jarige automobilist uit Utrecht naderde dezelfde kruising en zag te laat dat de automobiliste voor hem voor het verkeerslicht stilstond: hij botste tegen haar op.

De automobiliste werd met nekklachten per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De Utrechter bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 255 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Kledingdiefstal

UTRECHT Op donderdagavond 10 januari werden twee vrouwen op heterdaad op winkeldiefstal betrapt en aangehouden.

Rond 20.30 uur zag beveiligingspersoneel van een winkel aan de Rijnkade dat twee vrouwen met drie kleine kinderen zich verdacht ophielden op de kledingafdeling. Het personeel zag dat de vrouwen meerdere malen kleding uit de stellingen pakten en de kleding in hun tassen stopten. Daarna liepen de vrouwen langs de kassa, zonder de kleding af te rekenen. Het tweetal, vrouwen van 24 en 26 jaar uit Utrecht, werd aangehouden en even later aan de politie overgedragen.

Het tweetal werd met hun twee kinderwagens en de kinderen naar het politiebureau overgebracht. Daar werden de kinderen opgevangen door een gezinsvoogd. De twee verdachten werden verhoord en bekenden de kleding te hebben gestolen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Agressieve zakkenroller

UTRECHT In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 januari werd een man uit Milsbeek het slachtoffer van een zakkenroller.

Rond 02.00 uur liepen een 19-jarige jongeman uit Milsbeek en een 18-jarige Utrechtse vriend over de Biltstraat. Daar werden zij aangesproken door een man die hen een fiets te koop aanbood. Zij hadden geen belangstelling, maar daarop reageerde de verkoper met de opmerking of zij de fiets wel zouden kopen als hij hen met een mes zou bedreigen. Daarbij kwam de verkoper zeer dicht bij de Milsbeker staan. Daarna liep de verdachte weg. Vervolgens ontdekte de Milsbeker dat zijn portemonnee was gestolen. De diefstal kon alleen door de verkoper zijn gepleegd. Het slachtoffer ging naar het politiebureau om aangifte te doen.

Onder invloed

UTRECHT In de vroege nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 januari werd een automobilist aangehouden omdat hij te diep in het glaasje had gekeken.

Rond 01.10 uur werd een 38-jarige Nederlandse automobilist woonachtig in Spanje gecontroleerd op de Wittevrouwenkade. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 470 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Diefstal kabels

UTRECHT In Overvecht werden op donderdagavond 10 januari twee Litouwers aangehouden voor de diefstal van kabels.

Rond 20.35 uur kreeg de politie de melding dat op de Nataldreef een auto met een Litouws kenteken geparkeerd stond en dat twee mannen op en neer liepen en spullen in de auto aan het laden waren. De melder vertrouwde dat niet.

Agenten gingen poolshoogte nemen en troffen de geparkeerde auto onafgesloten aan. In de auto zagen zij meerdere tassen met elektrische kabels (koper), een tas met gereedschap en de autopapieren liggen. Gezien de hoeveelheid kabels hadden de agenten sterk de indruk dat die van diefstal afkomstig waren, mogelijk vanaf een terrein aan de Grote-Trekdreef waar een gebouw gesloopt wordt.

De agenten stelden een onderzoek bij het terrein aan de Grote-Trekdreef in. Daarbij zagen zij de twee verdachten bij het terrein lopen. De agenten gingen achter hen aan en spraken het tweetal, Litouwse mannen van 28 en 34 jaar, aan. Het tweetal ontkende elke connectie met de aangetroffen geparkeerde auto, maar de te naamgestelde bleek de 34-jarige Litouwer te zijn. Daarop werd het tweetal aangehouden. De auto is in beslag genomen en weggesleept. Op de plaats waar de agenten de verdachten vandaan zagen komen, troffen zij nog enkele tassen met elektrische kabels aan. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Bejaarde vrouw van tas beroofd

UTRECHT Een bejaarde vrouw werd op donderdagavond 10 januari door een groepje jongens van haar tas beroofd.

Rond 19.45 uur parkeerde een 71-jarige vrouw uit Utrecht haar auto voor een garagebox aan de Aziëlaan. Op het parkeerterrein zag zij een groepje van 4 of vijf jongens, waarvan enkelen een fiets bij zich hadden. De vrouw stapte uit om de garagedeur te openen en zag dat de groep om haar auto heen kwam staan. Zij werd door één van de jongens aangesproken, antwoordde hem, maar stapte gelijktijdig weer in. Daarbij zag zij dat één van de andere jongens het bijrijderportier opentrok en haar tas beetpakte. Zij deed hetzelfde, maar kon niet voorkomen dat de tas uit haar handen werd gerukt. Daarop ging het groepje jongelui er met de tas op de fiets vandoor. Het slachtoffer ging nog achter hen aan, maar raakte al snel het zicht op hen kwijt.

Aan getuigen die de straatroof hebben gezien of die op of in de omgeving van de Aziëlaan de verdachten met de gestolen tas hebben zien fietsen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.