Gemeente Dordrecht


Persbericht

Dordrecht, een stad om mooi te houden
Waardering van bewoners voor openbaar groen stijgt

De tevredenheid van de Dordtenaren voor het openbaar groen is de afgelopen vier jaar gestegen van een 6,3 naar een 6.6. Voor het groen in de eigen buurt geven de Dordtenaren een 6,7. Deze cijfers zijn te vinden in het tweede klanttevredenheids-onderzoek, dat het onderzoeksbureau SGB begin dit jaar heeft gehouden. Het eerste onderzoek werd gehouden in 2003. Verantwoordelijk wethouder Van den Oever is blij met dit bewonersoordeel. "We krijgen weliswaar kritiek, maar dit onderzoek geeft toch duidelijk aan dat de inwoners een verbetering waarnemen. Wij zullen daarom de ingezette lijn doortzetten."

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders kennis genomen van de resultaten van het onderzoek. Uit het onderzoek "Leefbaarheid en Veiligheid 2007" bleek ook al dat de tevredenheid over het groen in de stad licht is gestegen.

Ambitie
De ambitie van het college is 'de tevredenheid van bewoners gelijkhouden'. Met het rapport van 2003 in handen heeft de sector Stadsbeheer destijds bekeken welke maatregelen nog noodzakelijk waren om deze ambitie waar te maken. Uit de hogere waardering in 2007 blijkt dat die maatregelen succesvol zijn. Na 2003 zijn maatregelen genomen voor bijvoorbeeld kleur in het groen, de verzorgheid van het groen, het snoeien van de beplanting en onkruidbestrijding in beplanting en op de straat en/of stoep. Ook het ingezette beleid bij onkruid op verharding werpt zijn vruchten af, al blijft de ontevredenheid met 28% op stadsniveau vrij hoog.

Goede weg
De gemeente gaat het beleid in zijn algemeenheid continueren en verder verbeteren op bepaalde gebieden, zoals meer maatwerk bieden in de wijken waar de ontevredenheid het grootst is. Ook gaat de gemeente meer aandacht besteden aan communicatie. Sommige bewoners gaven aan dat ze onvoldoende informatie hebben om een waardering te kunnen geven en dit kan tot ontevredenheid leiden. Bewoners willen vooral via de huis-aan-huis bladen en de Gemeentepagina (in de Stem van Dordt) geïnformeerd worden.

Samen de buurt mooier maken
De bewoners letten bij beoordeling van het groen vooral op het groen in de eigen buurt, gevolgd door het groen in omliggende straten en het groen in de eigen straat. Dit jaar is voor het eerst gemeten of bewoners ook concreet mee willen werken aan het onderhoud van de openbare ruimte. Opvallend is dat veel bewoners een actieve rol willen spelen. Het nieuwe beleid 'Samen de buurt mooier maken' dat de gemeente in september dit jaar introduceerde sluit hier naadloos op aan.

De gemeente heeft intussen tal van gesprekken met bewoners gehad, die zich willen inzetten voor de openbare ruimte. Zo hebben bewoners van het pleintje aan het Aletta Jacobserf 61-91 het groen op het plein omgevormd tot een kleurig heestervak en een vak met een gazon, dat meteen speelruimte biedt voor de jeugd. De bewoners helpen in ruil hiervoor met het aanplanten, ze gaan zelf het groen onderhouden en het zwerfvuil op dit plein opruimen. Andere voorbeelden van gezamenlijk beheer zijn gevelbakken, boomtuintjes, herfstbladkorven, bloembakken, mooier groen, hulp bij straatschoonmaakacties. Bewoners kunnen via de website en via de Wijklijn aanvragen doen voor 'Samen de buurt mooier maken'. Ook grotere buurtinitiatieven zoals van het Aletta Jacobserf zijn van harte welkom. Zo heeft de gemeente in de herfst graag aan de vele verzoeken om bladkorven te plaatsen voldaan.

Verantwoordelijkheid nemen
De gemeente zet zich onder het motto Dordrecht, een stad om mooi te houden' in voor een leefbare buurt. Samen met bewoners. 'Samen de buurt mooier maken' is een uitvloeisel van de stadsgesprekken die wethouder F.J. van den Oever in 2006 voerde met Dordtenaren over de openbare ruimte in Dordrecht.