Gemeente Maastricht

Proef bezoekersregeling Parkeren in april van start in de wijken Brusselsepoort-oost en Wyck-oost

De Gemeente Maastricht start op 1 april een proef met een bezoekersregeling parkeren in de wijken Brusselsepoort-oost en Wyck-oost. De proef, die na drie maanden geëvalueerd wordt, moet uitwijzen of de regeling breder in de gemeente kan worden ingevoerd. De proef met de bezoekersregeling is een van de maatregelen uit de 'Beleidsnota Parkeren', die vorig jaar door de Gemeenteraad is vastgesteld.

De bezoekersregeling parkeren biedt de bewoner van een buurt, waar het straatparkeren gereguleerd is, de mogelijkheid om het bezoek tegen een gereduceerd tarief op straat te laten parkeren. Het parkeertarief is dan de helft van het gangbare tarief in de wijk. Voor Brusselsepoort -oost betekent dat ¤ 0,60 per uur en voor Wyck-oost ¤ 1.20 per uur. De parkeerduurbeperking die van toepassing is in de wijk, geldt ook voor de bezoekersregeling. Voor de proef kiest de gemeente Maastricht voor een kaart met een chip. De bewoner of het bezoek kan de chipkaart in de parkeerautomaat opladen tot een maximum van 25 uren per kalenderkwartaal. De chipkaart kan ineens of in meerdere keren opgeladen worden. Nadat de chipkaart is geladen kan de bezoeker met de chipkaart een parkeerkaartje kopen en zichtbaar achter de voorruit leggen. De gemeente Maastricht gaat de proef na drie maanden evalueren. De kosten voor de proef bedragen ¤ 110.000,- In de twee proefwijken blijft de chipkaart het gehele jaar 2008 bruikbaar. De chipkaart kan ook het derde en vierde kwartaal opgeladen worden, steeds tot maximaal 25 uren. De geldigheid van de kaart en het tegoed op de chipkaart vervallen op 31-12-2008.

De bewoners uit de twee proefwijken worden half februari uitvoerig geïnformeerd over de regeling. Ze krijgen dan ook een aanvraagformulier voor de bezoekersparkeerkaart toegestuurd.

Brusselsepoort-oost betreft de straten: Koningin Emmaplein (noordwest zijde tussen Statensingel en Sint Annalaan, Sint Annalaan (noordzijde tussen koningin Emmaplein en Sint Annadal, ViaRegia/Sint Annadal, Dokter van Kleefstraat (zuid-oost zijde), Brusselseweg (oostzijde tot aan Bastionstraat), Ravelijnstraat, Erfprinsbastion,Achtzaligheden, Pastoor Habetstraat.
Wyck-oost betreft de straten: oostzijde Wilhelminasingel, het gedeelte tussen Akerstraat en Sint Maartenslaan, Sint Maartenslaan, het gedeelte ten zuiden van de Sint Maartenslaan, Stationsplein, Spoorweglaan, noordzijde Akerstraat tussen Spoorweglaan en Wilhelminasingel.