Gemeente Heemskerk


vrijdag, 11 januari 2008

Weer druk jaar voor vrijwillige brandweer Heemskerk

Het jaar 2007 was weer een heel druk jaar voor de vrijwillige brandweer Heemskerk. Het korps is in totaal 472 keer uitgerukt, dat is maar liefst 88 keer vaker dan in 2006. De brandweerlieden rukten 226 keer uit voor een brandmelding en 246 keer voor een hulpverlening.

Brandmeldingen
De brandweer rukte 97 maal uit naar aanleiding van een automatische brandmelding, waarvan in tien gevallen de brandmeldinstallatie zijn werk goed gedaan had en het werkelijk ging om een beginnende binnenbrand. Bij de overige 87 meldingen was het loos alarm en ging het voornamelijk om brandgerucht (het bereiden van eten) of andere oorzaken.
Het korps bezocht Woon- en zorgcentrum Westerheem 39 keer, twaalf keer minder dan in het jaar 2006.
Ten opzichte van 2006 is er in Heemskerk een daling van het aantal automatische brandmeldingen, in 2006 waren er namelijk 115 automatische brandmeldingen. Hiermee wijkt Heemskerk af van het landelijke beeld. Bij de meeste korpsen neemt het aantal automatische meldingen toe.

Buitenbranden
In totaal rukte de brandweer 64 keer uit voor buitenbranden, waaronder autobranden, brandende containers et cetera. Ook hier is een daling ten opzichte van 2006 waar te nemen. In dat jaar rukte de brandweer 85 keer uit voor buitenbranden.

Binnenbranden
Burgers en bedrijven meldden 34 binnenbranden. In tien gevallen was er daadwerkelijk sprake van brand in een woning of een bedrijf. Het is opvallend dat er vaker naar (nieuwbouw) woningen moet worden uitgerukt voor een vermoedelijke binnenbrand. Dit komt doordat woningrookmelders vaak onterecht afgaan, terwijl de bewoners in zo'n geval niet thuis zijn.

Evenals in 2006 was er zeven keer een brand of brandmelding van zodanige omvang, dat er wordt gesproken van een brand van grote omvang en/of dreiging (middelbrand). Zo was er een brandende schuur aan de Abbeven, een brandende woning in het Rendorppark, brand in een tuinhuisje en een trafogebouw aan het Euratomplein, brand in een woning in het Schrijverskwartier en brand in een bedrijfspand aan de Timmerwerf. Op een parkeerplaats aan de Luxemburglaan stonden enkele auto's in brand. Ook was er een autobrand bij een automobielbedrijf aan de Rijksstraatweg.

Aan de omliggende korpsen Velsen, Beverwijk en Uitgeest is in totaal twintig keer assistentie verleend bij brand, hier ging het voornamelijk om inzet van de Heemskerkse autoladder. In 2006 is maar zeven keer assistentie verleend aan omliggende korpsen. Deze stijging in 2007 komt onder andere door het bestrijden van de scheepsbrand op de "Willem van de Zwan" in Velsen.

Hulpverleningen
Voor hulpverleningen rukte het korps 246 keer uit. Dit is een stijging ten opzichte van 2006, toen de brandweer hiervoor 142 keer uitrukte. De beruchte storm van 18 januari bezorgde het korps alleen al zestig uitrukken.
Het aantal liftopsluitingen is ten opzichte van 2006 licht gestegen. In 2006 zaten er zeventien keer mensen vast in een lift, in 2007 was dat 22 keer, waarbij de brandweerlieden 38 personen uit hun benarde positie bevrijdden.
Het in Heemskerk gestationeerde regionale hulpverleningsvoertuig werd 63 keer in de regio ingezet.
Een hulpverlening die niet snel vergeten zal worden, betreft een man die doorboord was door een deel van een hek tijdens een auto-ongeval op de Water Acker. Dit ongeval liep gelukkig heel goed af. Bij een frontale aanrijding op de Tolweg waarbij het slachtoffer bekneld raakte, was er sprake van een hulpverlening van grote omvang. Buiten de zeer drukke maand januari met 113 uitrukken, waren ook de maanden november en december behoorlijk druk met respectievelijk 46 en 55 uitrukken.

---