Gemeente Putten

Genealogisch onderzoek Weeshuis Lidmaten Putten

Alle basisscholen in Putten volgen het project geDRAG (11-01-2008)


---

Putten, 11 januari 2008

Dit schooljaar zullen alle basisscholen in Putten uitvoering geven aan het preventieproject de gezonde school en genotmiddelen ook wel bekend onder de meer pakkende naam geDRAG. De gezonde school en genotmiddelen is een project voor de groepen 7 en 8 en wordt in Putten aangeboden door de gemeente. De gemeente werkt hierin samen met Tactus Verslavingszorg, GGD Noord-Veluwe en Stichting Voorkom.

Op woensdagmiddag 16 januari 2008 (14.00-16.00 uur) gaat het project van start met een bijeenkomst in het gemeentehuis voor de leerkrachten die met het project in de klas aan de slag gaan. De middag wordt geopend door burgemeester mr. B.J. van Putten, waarna de GGD op basis van recente onderzoeksgegevens zal uitleggen waarom aandacht voor roken, alcohol en drugs nodig is. Verder zal de GGD de inhoud van het project toelichten. Een preventiefunctionaris van Tactus Verslavingszorg zal daarna dieper ingaan op het gebruik en de werking van de genotmiddelen tabak, alcohol en cannabis. Ook wordt aandacht besteed aan genotmiddelen en opvoeding. Medewerkers van de Stichting Voorkom verzorgen een voorbeeld-gastles aan de leerkrachten waarin de ervaringen van een ex-verslaafde centraal staan.

Na deze startbijeenkomst gaan de leerkrachten met het project in de klas aan de slag door les te geven over roken, alcohol en drugs aan de hand van les- en werkboekjes van het Trimbos instituut. Eerst krijgen de leerlingen een gastles van een preventiefunctionaris van Tactus Verslavingszorg over gewoonten en de invloed van reclame. Na de gastles van Tactus en het werken met de les- en werkboekjes, wordt het project in de klas afgesloten met een gastles van de Stichting Voorkom, waarin leerlingen o.a. het verhaal van een ervaringsdeskundige te horen krijgen.

Ouders spelen een zeer belangrijke rol bij het voorkomen en uitstellen van genotmiddelengebruik van hun kind. Daarom worden op 4 en 12 februari 2008 ouderavonden in het gemeentehuis georganiseerd van 19.30-21.30 uur. Hieraan verlenen naast de gemeente Putten, Tactus Verslavingszorg, GGD Noord-Veluwe, Stichting Voorkom en de Stichting Drugs Putten hun medewerking. Tijdens de avonden krijgen ouders handvatten om op een effectieve manier in de opvoeding aandacht te besteden aan genotmiddelen en is er gelegenheid om met andere ouders in gesprek te gaan. Alle ouders van kinderen in groep 7 en 8 op het basisonderwijs in Putten zijn van harte uitgenodigd om één van deze belangrijke avonden bij te wonen!