Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Definitief ontwerp voor de herinrichting Mercatorplein

11 januari 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
Meer bomen, meer groen, meer kleur, eigentijdse banken, terrassen, een fontein, nieuwe verlichting, gemetselde plantenbakken en hippe hoogwaardige horeca: het definitief ontwerp Herinrichting Mercatorplein is door het Dagelijks Bestuur vastgesteld.

Het voorlopig ontwerp heeft vorig jaar van 24 september tot 5 november ter inzage gelegen. Bewoners en belanghebbenden hebben het plan op 3 oktober tijdens een inspraakavond becommentarieerd.

Architect Berlage ontwierp het Mercatorplein in de jaren twintig van de vorige eeuw als de huiskamer van de buurt. Stadsdeel De Baarsjes liet het in de jaren negentig opnieuw aanleggen naar een ontwerp van W. Patyn. Het plein kreeg toen ook zijn ondergrondse parkeergarage. De ambitie uit die jaren - het scheppen van een aantrekkelijk centrum voor De Baarsjesbewoners - bleek in 2005 al weer achterhaald. Wat toen aantrekkelijk leek, vinden we nu leeg en koud. Dus ligt er nu een definitief ontwerp van bureau Quadrat en het stadsdeel op tafel.

Het definitief ontwerp Herinrichting Mercatorplein staat voor 22 januari a.s. op de agenda van de raadscommissie Wonen en voor 27 januari op de agenda van de stadsdeelraad. Het Dagelijks Bestuur legt dan ook een keuze voor over de aanpak van de bestaande bomenpartij aan de noordzijde van het plein, langs de Jan Evertsenstraat. Er liggen drie scenario's: de zieke bomen vervangen, alle bomen in een keer vervangen door dezelfde boomsoort of alle bomen vervangen door een vergelijkbare, maar langer bloeiende, boomsoort.

Na vaststelling door de stadsdeelraad wordt een bestek gemaakt op basis waarvan het werk openbaar zal worden aanbesteed. Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden wordt voor bewoners en belanghebbenden een informatieavond georganiseerd.