Gemeente Utrecht

Persbericht

Utrecht, 11 januari 2007

D66: coalitie praat recht wat krom is

Schandalige vertoning collegepartijen raadsdebat trapongeval

"Het optreden van wethouder Giesberts in het debat over de verschillende conclusies betreffende het trapongeval is een schandalige vertoning. Het blijkt nu dat het college, voorafgaand aan de publicatie van de onderzoeksbevindingen van de commissie Schutte en het raadsdebat hierover op 21 november 2006, wist dat een aantal conclusies van de commissie Schutte door het Openbaar Ministerie als voorbarig werden beschouwd. Aanvankelijk kon wethouder Giesberts zich echter niet herinneren wat burgemeester Brouwer precies zou hebben gezegd over de mededeling van het Openbaar Ministerie in het college. Na een schorsing van een uur, wist de wethouder, of het college, dat plotsklaps wel weer. In feite geeft het college daarmee burgemeester Brouwer alsnog de schuld van de wijze waarop het college heeft nagelaten de gemeenteraad hierover te informeren. Daarnaast blijft het echter onverklaarbaar en schandalig dat de wethouder zo stellig was over de conclusies van de commissie Schutte, andere opties werden weggewuifd als zijnde als-dan speculatie, terwijl het Openbaar Ministerie reeds had aangegeven deze conclusies als voorbarig te beschouwen. En verder ontkent wethouder Giesberts glashard dat hij iets wist over het juichende persbericht over de conclusies van het OM. Een verantwoordelijk bestuurder hoort in zo'n belangrijke zaak precies te weten wat er gecommuniceerd wordt," aldus D66 raadslid Arjan Kleuver.

D66, VVD, Leefbaar Utrecht, groep VOS en de SP dienden dan ook een motie van wantrouwen richting wethouder Giesberts als politiek verantwoordelijke voor de desinformatie aan de gemeenteraad. De collegepartijen die, bij monde van de PvdA, wethouder Giesberts reeds eerder een gele kaart gaven in deze trieste zaak, wilden de wethouder echter wederom niet laten vallen. Na druk coalitieoverleg van een uur sloten de rijen van de coalitie zich en bleven zij zich verschuilen achter het feit dat het OM geen bewijsbare strafrechterlijke verwijtbaarheid constateerde. Kleuver: "PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie voelen helaas geen politieke verantwoordelijkheid voor alle desinformatie richting de gemeenteraad. Dat is in en in triest voor de democratie."

Uiteindelijk stemde vrijwel de gehele oppositie: D66, VVD, Leefbaar Utrecht, Groep VOS en de SP voor de motie van wantrouwen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Utrecht