Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 10 januari 2008

Europese subsidie voor twee UvA-onderzoekers

Gepubliceerd op 10 januari 2008

Dr. Sander Woutersen en dr. Bas de Bruin, beiden van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), hebben een ERC Starting Grant gekregen van de European Research Council (ERC). De ERC is een nieuw instituut voor financiering van baanbrekend onderzoek binnen het Zevende Kaderprogramma van de Europese Unie.

Sander Woutersen gaat onderzoek doen naar protein folding, het proces waarin eiwitmoleculen zichzelf oprollen van lange, random ketens tot goed gedefinieerde, biologisch actieve compacte structuren. Het mechanisme van dit oprollen wordt onderzocht door het proces op moleculaire schaal te `filmen', waarbij ultrakorte infrarode en zichtbare laserpulsen als `belichting' worden gebruikt.

De Bruin gaat zijn subsidie gebruiken om binnen de onderzoeksgroep Homogene en Supramoleculaire Katalyse nieuwe synthetische methoden te ontwikkelen op basis van overgangsmetaal-gekatalyseerde insertiereacties van carbenen. Hierbij bouwt hij voort op zijn recente doorbraken in polymerisatie van carbenen voor de synthese van nieuwe functionele materialen. Hij wil nu het bereik van dergelijke reacties verbreden, waarbij zijn aandacht onder andere uitgaat naar de synthese van kleinere functionele organische moleculen.

De Starting Grant is bedoeld voor excellente onderzoekers die twee tot negen jaar geleden zijn gepromoveerd en zich willen vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider. De grants zijn vergelijkbaar met de Vidi-subsidie van NWO. In totaal ontvangen ongeveer driehonderd aankomende onderzoeksleiders in 21 landen een subsidie. Meer dan negenduizend kandidaten deden mee aan de competitie.

Verwijzingen

Meer informatie over de Starting Grants
Bron: UvA Persvoorlichting