Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 januari 2008

Valorisation Grant voor UvA-informaticus

Gepubliceerd op 11 januari 2008

Technologiestichting STW heeft een Valorisation Grant toegekend aan dr. ir. Ben Kröse, onderzoeker bij het van het Intelligent Systems Laboratory van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor zijn onderzoeksvoorstel Networked Intelligent Cameras for Care and Safety. Kröse gebruikt de subsidie voor het verder ontwikkelen van een prototype voor een tracking-systeem, een methode om met meerdere camera's in een uitgestrekt gebied mensen te volgen.

Kröse werkt hierin samen met ir. Arend van de Stadt van het bedrijf Eagle Vision, dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde optische inspectiesystemen. De onderzoeker en het bedrijf ontvangen samen maximaal 200.000 euro. De oorspronkelijke methode voor het volgen van mensen met camera's is ontwikkeld door dr. Wojtek Zajdel, die in 2006 promoveerde aan de UvA, en is gepatenteerd. De subsidie wordt gebruikt om een aantal prototypesystemen te bouwen en testen. De beveiligingsbranche, de zorg en de entertainmentindustrie hebben reeds belangstelling getoond voor de technologie.

In totaal hebben vijftien ondernemende wetenschappers een Valorisation Grant weten te bemachtigen voor het marktrijp maken van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. De gehonoreerde voorstellen in deze zevende ronde worden gefinancierd door Technologiestichting STW, ICTRegie, ZonMw en NanoNed. In deze ronde zijn 23 fase-1 voorstellen ingediend, waarvan er twaalf zijn gehonoreerd. Van de acht ingediende fase-2 voorstellen zijn er drie gehonoreerd.

Valorisation Grant

De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR (Small Business Innovation Research)-pilot door Technologiestichting STW, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en TNO. Dit programma is in 2004 van start gegaan en heeft een looptijd van vier jaar. Meerdere partijen hebben zich als mede-financier bij dit initiatief aangesloten, te weten ZonMw (Stigon), het Netherlands Genomics Initiative (NGI), het onderzoeksprogramma Progress, ICT-regieorgaan ICTRegie en recentelijk het BSIK-onderzoeksprogramma NanoNed.

De Valorisation Grant kent drie fases. In fase 1 kunnen aanvragers maximaal 25.000 euro subsidie krijgen voor het uitvoeren een onderzoek naar de technologische en commerciële haalbaarheid. In fase 2, de valorisatiefase, kunnen de aanvragers 200.000 euro subsidie krijgen voor de planmatige versterking van de innovatie en organisatie tot aan fase 3, het moment dat externe financiers instappen.

Verwijzingen

Meer informatie over de Valorisation Grants
Bron: UvA Persvoorlichting