WADDENEILANDEN BEDREIGD MET MILIEURAMP

Hilversum - De afgelopen twee jaar is er een forse toename van het aantal zeecontainers dat aanspoelt op de stranden van de Waddeneilanden. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogamma EenVandaag. Namens de eilandbewoners heeft burgermeester De Hoop van Ameland een brandbrief naar minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat gestuurd.

Als een van de oorzaken wijst de burgemeester naar het niet goed vastzetten van containers op de schepen. ,,Ik heb begrepen dat blokken om de containers te zekeren, zogenaamde twistlocks, soms niet goed vastzitten." Sterker nog een aantal containers staat los op het dek, aldus De Hoop. Hij roept het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op goed toezicht te houden op de internationale regelgeving.

Ongelukken met containers op zee gebeuren meestal tijdens zware stormen, maar de stormen waarin afgelopen jaar tientallen containers boven de Waddeneilanden verloren gingen waren niet van die orde. ,,Gezien het formaat van de schepen en de incidenten langs de Nederlandse kust is er sprake van een technisch probleem dat niet is meegenomen in de regelgeving," zegt een medewerker van onderzoeksinstituut Marin, dat dit soort incidenten onderzoekt.

Burgemeester de Hoop van Ameland wil dat er aandacht komt voor de problemen op een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. ,,Een olietanker gaat niet uitvaren als de kraan nog open staat, dat weet iedereen. Een containerschip mag niet uitvaren als de containers niet goed gezekerd zijn." Aldus Albert de Hoop vanavond in EenVandaag.


Noot voor de redactie,