Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lancering onderzoeksprogramma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad

Nieuwsbericht | 11-01-2008

Vorige maand is het meerjarige onderzoeksprogramma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad gelanceerd. De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft hiervoor samen met de ministers van VROM en van EZ het initiatief genomen.

Het onderzoeksprogramma mobiliseert het wetenschappelijk onderzoeksveld ten einde een bijdrage te leveren aan de duurzame bereikbaarheid van de Randstad op de langere termijn. Tegelijkertijd worden daarmee tientallen jonge wetenschappers op dit vlak opgeleid. Daarmee wordt de kennisinfrastructuur ín en vóór de Randstad versterkt.
Het onderzoeksprogramma start in 2008, en heeft een looptijd van 6 jaar. Er is ca. 10 MEUR beschikbaar. Dit bedrag wordt door de betrokken partijen gezamenlijk opgebracht.

Duurzaam bereikbaar

Het Rijk werkt aan de ontwikkeling van een duurzame Randstad in het Programma Randstad Urgent. Verder wordt thans een visie op de Randstad in 2040 opgesteld.

In het onderzoeksprogramma gaat het om de interne en externe bereikbaarheid van de Randstad inclusief de mainports en de steden voor personen, goederen en informatiestromen. Kernvragen in het onderzoeksprogramma zijn: Hoe kan een duurzaam transport- en infrastructuursysteem worden vorm gegeven, mede in het licht van de klimaatverandering, de nieuwe wateropgave en de energietransitie? Hoe kan op korte termijn een `no-regret'beleid worden gevoerd, gegeven de vele onzekerheden waarmee de toekomst is omgeven? Dan gaat het concreet bijvoorbeeld om hoe burgers en bedrijven hun mobiliteitsgedrag gaan aanpassen in het licht van veranderingen in weer en klimaat, of welk effect betere reizigersinformatie heeft op de congestie in de Randstad, of hoe het streven naar duurzaamheid vorm kan krijgen in kosten/batenanalyses.

Samenwerken

Bij de opstelling van het programma hebben de ministeries samengewerkt met vertegenwoordigers van decentrale overheden, universiteiten, TNO en NWO.Het programma zal uitgevoerd worden door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Daarbij zal behalve op wetenschappelijke kwaliteit gelet worden op een goede aansluiting van het onderzoek op prioriteiten en behoeften van het beleid op lange termijn.

Meer informatie


* Programmabeschrijving

Verwante informatie


* Kennis- en innovatiebeleid

* Randstad Urgent