Gemeente Leeuwarden

SP SP

Vragen SP over noodopvang asielzoekers Witmarsum

Bron: SP Leeuwarden (11-01-2008)
Collegevragen aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden
volgens artikel 41, eerste lid van het Reglement van orde, ingediend door Arie Visser namens de fractie van de Socialistische Partij. Betreffende: voorzieningen Noodopvang asielzoekers Witmarsum

Leeuwarden, 26 december 2007

Geacht College,

De SP fractie is erg geschrokken van het feit, dat de Noodopvang asielzoekers in Witmarsum - als het aan Essent ligt - na de jaarwisseling zonder gas en licht komt te zitten. De Noodopvang in Witmarsum is een Friesche voorziening. Dit veroorzaakt een ernstig probeem. Niet alleen voor de betreffende asielzoekers maar ook voor de gemeenten, omdat ze er zeker ook belang bij hebben dat deze voorziening althans voorlopig nog open blijft. Het moment dat de volwassenen en kinderen op straat worden gezet in Witmarsum kunnen zij in principe het probleem worden van elke gemeente waar deze gezinnen zich naar zullen wenden om hulp hopen te krijgen, dus in principe ook in Leeuwarden. De problemen in Witmarsum zijn mede ontstaan omdat de Dienst Terugkeer en Vertrek haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. In tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken. Wat de afsluitingen op zich betreft: voormalig minister Joop Wijn heeft destijds bepaald dat gas en licht afsluitingen in de winterperiode (van 1 oktober tot 1 april) niet worden toegestaan. Essent handelt naar onze mening tegenstrijdig aan deze bepaling als zij per 1 januari 2008 overgaat tot afsluiting. Daarnaast stelt minister Rouvoet in zijn beleidsplan "alle kansen voor alle kinderen"dat kinderen niet de dupe mogen worden van achterstallige betalingen i.v.m. waterlevering (door Vitens gegarandeerd tot eind jan 2008). Ook het verdrag van Geneve, de internationale rechten van de mens, en met name van het kind, heeft o.a. als bepaling dat mensen recht hebben op huisvesting. Zowel de Provincie Fryslân als de gemeente Leeuwarden subsidiëren de Stichting Respons; o.a. door tussenkomst van Respons zijn asielzoekers in de noodopvang Witmarsum geplaatst. Gemeentes en de Provincie hebben een zorgplicht jegens haar inwoners, vandaar dat wij de volgende vragen aan u willen stellen:


1 - is het College/is de Provincie op de hoogte van het feit dat energieleverancier Essent na de jaarwisseling geen gas en licht meer wil leveren en de Noodopvang Witmarssum dus afsluit ?


2 - Alle gemeentes en de Provincie hebben een zorgplicht jegens haar inwoners. Is dit college bereid om haar zorgplicht serieus te nemen en wil het proberen druk uit te oefenen, b.v. door het sturen van een brief aan gedeputeerde staten, om deze te bewegen te in gesprek te gaan met Essent, de VFG en/of andere relevante betrokkenen teneinde een (tijdelijke) oplossing te bewerkstelligen die zal leiden tot herhuisvesting van de 10 volwassenen en 9 kinderen en/of een andere regeling die afdoende is? Vooral gelet op de beslissing van de toenmalige minister (Wijn) dat er in de winter geen afsluitingen plaats mogen vinden?


3 - Gelet op de beslissing van minister Rouvoet dat alle kinderen niet alleen recht hebben op onderdak maar zeker recht hebben op water en dit ook in het verdrag van Geneve, de internationale rechten van de mens is opgenomen. Maar ook omdat waterleverancier Vitens heeft toegezegd tot eind januari 2008 te zullen leveren. Is het college bereid om er zo spoedig mogelijk bij de provinciale staten aan te dringen de waterleverantie te garanderen tot het moment van vertrek van de asielzoekers uit de Noodopvang in Witmarsum?


4 - Is het College bereid om in de brief naar gedeputeerde staten aan te dringen op onderhandeling met de Dienst Terugkeer en Vertrek , teneinde de negentien asielzoekers zo spoedig mogelijk geherhuisvest te krijgen ?


5. Als het College de bovenstaande vragen met nee beantwoordt, wat is dan de motivatie hiervan?

Gelet op het spoedeisende karakter willen wij het College verzoeken zeer snel, d.w.z. voor de jaarwisseling o.a. per mail een spoedbrief naar Gedeputeerde Staten van Fryslân te sturen. Verder verzoeken wij het College de vragen binnen de gestelde 30 dagen (aan onze fractie) te beantwoorden.

Hoogachtend, namens de Socialistische Partij,

Arie Visser
Arie.visser@tomaatnet.nl
058-2664535

06-44660923