Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Sanering verontreinigde tuinen Den Bommel, Oostflakkee

De provincie Zuid-Holland gaat toch over tot de sanering van 23 verontreinigde tuinen aan de Boven Oostdijk/Spuidijk in Den Bommel, gemeente Oostflakkee. Gedeputeerde Erik van Heijningen (milieu) heeft dat woensdag 9 januari officieel bekendgemaakt aan de gemeenteraad en de bewoners op het gemeentehuis van Oostflakkee. Het werk moet uiterlijk 1 oktober klaar zijn.

Met het besluit de tuinen te saneren komt de provincie terug op een eerder ingenomen standpunt uit 2006 om de met lood vervuilde grond niet af te graven. Dit standpunt werd bevestigd door onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat concludeerde dat het gebruik van de tuinen geen risico's voor de volksgezonheid met zich mee bracht.

Omdat de provincie de bewoners al in 2001 had toegezegd de tuinen wél te zullen saneren, is nu toch besloten dit oorspronkelijke besluit van sanering te handhaven. Voor de gezondheid van de bewoners is sanering dus niet nodig maar omdat destijds hoge verwachtingen zijn gewekt, keert de provincie terug op haar schreden.

Het gaat om 23 tuinen die circa één meter diep zullen worden afgegraven en een nieuwe deklaag met schone grond krijgen. Tevens wordt meteen het bestaande riool vervangen. De kosten hiervan komen gezamenlijk voor rekening van de gemeente Oostflakkee en de provincie.

Het project heeft een zeer krappe tijdsplanning. Dit is het gevolg van de beperkte periode waarin het grondverzet mag plaatsvinden - van 1 april tot 1 oktober - in verband met de waterkerende werking van de Boven Oostdijk en Spuidijk.

De komende maanden moeten vergunningen gereed komen, het bestek en de aanbesteding van het werk. Ook moet er overeenstemming worden gevonden met de bewoners over de uit te voeren werkzaamheden en schadevergoeding voor de tuininrichting en eventuele opstallen. De uitvoering van de daadwerkelijke sanering zal tenminste drie maanden duren en moet uiterlijk 1 juli beginnen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22