Sociaal-Economische Raad

SER adviseert zetelverdeling te handhaven

11 januari 2008 - De SER adviseert minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de huidige verdeling van de raadszetels over de verschillende organisaties van ondernemers en werknemers te handhaven. Een verzoek van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) om een zetel binnen de ondernemersgeleding van de raad komt naar het oordeel van de SER niet voor honorering in aanmerking.

De minister had de raad gevraagd te adviseren of er grond bestaat om per 1 april 2008, wanneer de nieuwe zittingsperiode van de raad begint, veranderingen aan te brengen in de aanwijzing van organisaties die gerechtigd zijn leden en plaatsvervangende leden te benoemen in de SER. Op een openbare oproep heeft vervolgens de Raad Nederlandse Detailhandel gereageerd met het verzoek om toewijzing van benoemingsrecht voor een ondernemerszetel.

Ten aanzien van het verzoek van de RND komt de SER tot het oordeel dat de centrale organisaties het gehele bedrijfsleven in voldoende mate en voldoende gespreid vertegenwoordigen, met inbegrip van de detailhandel. Uitsluitend wanneer de centrale organisaties niet het gehele bedrijfsleven in voldoende mate vertegenwoordigen, kunnen - onder voorwaarden - bedrijfstakorganisaties voor een benoemingsrecht in aanmerking komen. In het verleden is op die basis LTO Nederland een benoemingsrecht toegekend. De raad constateert dat een dergelijke uitzonderingssituatie zich evenwel bij de detailhandel niet voordoet.

Tegen deze achtergrond adviseert de SER de huidige zetelverdeling te handhaven, te weten:

Ondernemersgeleding
- Vereniging VNO-NCW: zeven zetels
- Koninklijke Vereniging MKB-Nederland: drie zetels - Land- en Tuinbouworganisatie Nederland: één zetel

Werknemersgeleding
- Federatie Nederlandse Vakbeweging: acht zetels
- Christelijk Nationaal Vakverbond: twee zetels
- Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel: één zetel