Ministerie van Defensie

11-01-2008 13:42

PETER VAN UHM NIEUWE COMMANDANT DER STRIJDKRACHTEN


- Peter van Uhm nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Luitenant-generaal Peter van Uhm volgt generaal Dick Berlijn op als Commandant der Strijdkrachten. Van Uhm voert vanaf 17 april als hoogste Nederlandse militair het bevel over de krijgsmacht. Het kabinet heeft dat vandaag besloten.

In een dagorder aan het personeel schrijft generaal Dick Berlijn vandaag vertrouwen te hebben in zijn opvolger. Hij noemt Van Uhm een ervaren, kundige en gedreven militair met hart voor het personeel. âIk ben ervan overtuigd dat hij het professionele niveau van onze organisatie weet te bestendigen en daar waar nodig te versterkenâ. Generaal Dick Berlijn verlaat op 17 april de actieve dienst. Hij vervult de functie van CDS sinds de zomer van 2004.

Van Uhm begon zijn loopbaan in 1972 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij vervulde daarna diverse commandanten- en staffuncties. Hij was onder meer commandant van 11 Air Manoeuvre Brigade, directeur Beleid en Plannen van de Koninklijke Landmacht en Commandant Operationeel Commando â7 decemberâ. Van Uhm is sinds 5 september 2005 Commandant Landstrijdkrachten.

Bij de operationele commandoâs vindt dit voorjaar eveneens een aantal functiewisselingen plaats. Luitenant-generaal Rob Bertholee, nu plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten volgt Van Uhm op als Commandant Landstrijdkrachten. Generaal-majoor Freek Meulman wordt dan de nieuwe plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Generaal-majoor Jac Jansen krijgt het bevel over het Commando Luchtstrijdkrachten. Hij volgt daarmee luitenant-generaal Hans de Jong op.

Ook de Koninklijke Marechaussee krijgt een nieuwe commandant. Generaal-majoor mr. Dick van Putten volgt met ingang van 24 april luitenant-generaal Minze Beuving op. De Commandant van de Koninklijke Marechaussee is tevens Gouverneur der Residentie.

Download deze documenten:
pdf icon CV luitenant-generaal P.J.M. van Uhm | 6 kB pdf icon CV luitenant-generaal R.A.C. Bertholee | 6 kB pdf icon CV generaal-majoor F.H. Meulman | 6 kB pdf icon CV generaal-majoor J.H.M.P. Jansen | 5 kB pdf icon CV generaal-majoor mr. D. van Putten | 5 kB

Om deze publicaties te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden