Ministerraad


Benoeming Commandant der Strijdkrachten

Persbericht | 11-01-2008

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Middelkoop van Defensie mee ingestemd om luitenant-generaal P.J.M. (Peter) van Uhm voor te dragen voor benoeming tot Commandant der Strijdkrachten (CDS). De benoeming gaat in op 17 april 2008. Van Uhm neemt het commando van de strijdkrachten over van generaal D.L. (Dick) Berlijn. Hij wordt bij die gelegenheid bevorderd tot generaal.

Generaal Van Uhm voert vanaf dan het bevel over de Nederlandse krijgsmacht. Daarmee bepaalt hij het operationele beleid en is hij verantwoordelijk voor de operationele planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Momenteel is luitenant-generaal Peter van Uhm Commandant der Landstrijdkrachten.

Van Uhm begon zijn militaire loopbaan in 1972 aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Na deze opleiding werd hij geplaatst bij het 48ste Pantserinfanteriebataljon in Den Bosch, waarna hij diverse commandanten- en staffuncties bekleedde. In 1983 werd hij als compagniecommandant uitgezonden naar Libanon in het kader van de UNIFIL-operatie. Na verschillende functies bij de Eerste Divisie, het Eerste Legerkorps en de Landmachtstaf ontving hij in 1994 het commando over het 11de Infanteriebataljon Luchtmobiel Garde Grenadiers en Jagers. Nadat hij als brigade-generaal was ingezet op het hoofdkwartier van de Stabilisation Force te Sarajevo, werd Van Uhm commandant van de 11de Air Manoeuvre Brigade. Ook is hij directeur Beleid en Plannen van de Koninklijke landmacht geweest en Commandant Operationeel Commando '7 December' en sinds 5 september 2005 Commandant der Landstrijdkrachten.

Generaal Berlijn verlaat op 17 april 2008 de actieve dienst. Hij heeft de functie van CDS vervuld sinds de zomer van 2004.