SP: Laat Nederland niet misbruiken voor Italiaanse claim bij Bolivia

11/01/2008 14:06



SP



De SP wil voorkomen dat Nederland wordt misbruikt door een Italiaans telecombedrijf dat een miljoenenclaim wil neerleggen bij Bolivia. Eurotelecom Italia doet via een 'brievenbusmaatschappij' in Nederland een beroep op een investeringsverdrag tussen Nederland en Bolivia.

Het Italiaanse bedrijf wil miljoenen loskrijgen van de Boliviaanse staat als compensatie voor het veranderende Boliviaanse privatiseringsbeleid. Er wordt een schimmige constructie gebruikt in een conflict over het Boliviaanse telecombedrijf ENTEL, waarvan Eurotelecom Italia 50% van de aandelen in handen heeft. Het bedrijf claimt schade te hebben opgelopen als gevolg van het veranderende Boliviaanse privatiseringsbeleid. Voor de schadeclaim wordt een 'brievenbusmaatschappij' in Nederland gebruikt. Zo wil het via een bilaterale investeringsverdrag tussen Nederland en Bolivia een miljoenenclaim indienen bij de geschillencommissie van de Wereldbank ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes).

Tweede Kamerleden Ewout Irrgang en Harry van Bommel hebben staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag opgeroepen actie te ondernemen.

Van Bommel: "Deze kwestie doet erg denken aan de Cochabamba-zaak uit 2002, toen een consortium van multinationals een grote schadeclaim indienden na het terugdraaien van de waterprivatisering door de Boliviaanse overheid. Mondiaal verzet heeft toen voorkomen dat deze multinationals in het gelijk werden gesteld door het ICSID. Ik heb de minister en staatssecretaris gevraagd of zij overeenkomst zien in deze zaak. Zij moeten geen toestemming verlenen aan het beroep dat wordt gedaan op het Bilaterale Investeringsverdrag door Eurotelecom International. We willen tenslotte geen herhaling van Cochabamba." De SP vindt het ingrijpen nodig om te voorkomen dat de Italiaanse claim telecommunicatiediensten voor de bevolking van Bolivia betaalbaar maken.





http://www.sp.nl