Gemeente Breda

Brede klankbordgroep voor herontwikkeling Klokkenberg

De Brabantse Milieufederatie, Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en Monumenten, wijk- en dorpsraden en de provincie Noord-Brabant. Dat zijn enkele van de achttien partijen uit de Klankbordgroep Klokkenberg die is opgericht om mee te denken over de herontwikkeling van Landgoed de Klokkenberg. Dat staat in de projectdefinitie Haalbaarheidsonderzoek Landgoed De Klokkenberg die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft vastgesteld.

De uiteindelijke herbestemming van het landgoed vindt in drie fasen plaats. De haalbaarheidsstudie is de eerste fase. In deze fase worden de gemeentelijke randvoorwaarden opgesteld waarbinnen de herbestemming moet plaatsvinden. Het college neemt nog voor de zomer hierover een definitief besluit. Mocht het nodig zijn, dan kan het college besluiten om de randvoorwaarden voor te leggen aan de stad.

Tegelijkertijd stelt Vitalis Zorg Groep, eigenaar van het landgoed, een ruimtelijke visie op hoofdlijnen voor de Klokkenberg op.

Met de definitieve gemeentelijke randvoorwaarden en de ruimtelijke visie wordt het Masterplan Herontwikkeling van Landgoed de Klokkenberg opgesteld. Daarin staat een verhoging van de kwaliteit van het gebied voorop, door te investeren in natuur en landschap en gebruik te maken van verantwoorde bebouwing.

De derde fase is de realisatiefase. Daarin volgen gemeente en Vitalis Zorg Groep de procedure om te komen tot een goedgekeurd bestemmingsplan.

In de klankbordgroep nemen partijen zitting die de belangen vertegenwoordigen van het buitengebied, monumentenzorg en van omwonenden. Naast bovengenoemde organisaties gaat het voorlopig om De Groene Koepel, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Natuur en Milieuvereniging Markant, IVN Mark en Donge, Brabantse Vogelwerkgroep, Heemkundekring Nieuw Ginneken, ZLTO, Reconstructiecommissie De Baronie, Waterschap Brabantse Delta, Wijkraad Ginneken=Ginneken, Dorpsraad Ulvenhout, Vrienden van het Markdal, Bewonersvereniging Reeptiend, Vereniging Tussen Mark en Mastbos.

Breda, 11 januari 2008