Provincie Utrecht

Tempo woningbouw blijft van cruciaal belang

11-1-2008 -

Er is geen ruimte voor 15.000 extra woningen in de huidige streekplanperiode 2005-2015. Dit blijkt uit een onderzoek dat Gedeputeerde Staten hebben laten uitvoeren. Aanleiding van het onderzoek was een opdracht van Provinciale Staten in 2006 om te zoeken naar 15.000 extra woningen voor het jaar 2015. Provinciale Staten heeft destijds vastgesteld dat het woningtekort in 2015 teruggebracht moet worden tot 3% en dat daarvoor 15.000 extra woningen nodig waren.

Gedeputeerde Staten willen tempo in de woningbouw. Hiervoor worden drie maatregelen uitgevoerd. Gedeputeerde Staten hebben in december gekozen voor het extra aanjagen van de woningbouw binnen de rode contouren. Om Utrechtse gemeenten te ondersteunen bij de realisatie van nieuwe woningen op relatief dure en complexe locaties is het provinciale fonds voor Stedelijk Bouwen en Wonen uitgebreid tot 60 miljoen euro. Ook de verplaatsing van bedrijven kan leiden tot nieuwe ruimte voor woningbouw. Hiervoor is 15 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast blijft het provinciale aanjaagteam een belangrijke rol vervullen voor het tijdig realiseren van woningen. Dit team heeft succes en gaat door. In Leusden is bijvoorbeeld door de inzet van dit team een vertraging van één jaar voorkomen voor de uitbreidingswijk Tabakssteeg.

Naast deze maatregelen volgt een debat met Provinciale Staten over de te nemen vervolgstappen door de provincie zoals de mogelijkheid van extra woningbouwlocaties. Dit debat volgt na een nieuw onderzoek naar de vraag naar woningen in de provincie Utrecht. Dit onderzoek naar de woningbouwbehoeftes verschaft een nieuw beeld van het woningtekort. In het eerste kwartaal van 2008 worden de cijfers verwacht.

Er zijn volgens het uitgevoerde onderzoek voldoende beschikbare locaties om de streekplandoelstelling van 73.660 woningen tijdig te realiseren. In het onderzoek is gekeken naar mogelijkheden binnen bestaande bouwplannen en het ontwikkelen van nieuwe locaties binnen de contouren. Hierbij was het uitgangspunt dat deze moeten leiden tot oplevering van nieuwe woningen vóór 2015.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122